tisdag 2 juni 2015

En president lyssnar på civila samhället

Måndag den 1 juni 2015, startade Joseph Kabila, Kongos president, sin serie av samtal med religiösa ledare i landet. Idag fortsatte dessa samtal. Förmodligen frågar sig alla vad detta skall leda till! Vad gör presidenten med det han hör, vad sägs till honom, hur kommer dessa samtal att påverka landets framtid? Så måste man också fråga sig, om dessa samtal alls kommer att påverka landets ledare! Den stora frågan som skulle diskuteras, är om den presenterade valkalendern skall behållas eller göras om. En fråga som kanske har sitt självklara svar om man lyssnar till ”vanligt” folk.

I går var det ECC:s ledargrupp med Marini i spetsen, som först mötte presidenten. ECC är en sorts paraplyorganisation för de registrerade protestantiska kyrkorna. Enligt rapportering skall Marini ha sagt att det är ”viktigt att en statschef lyssnar till alla, eftersom han är den som skall garantera nationens säkerhet”. Han skall också ha sagt att ”det verkar som att allt inte är sagt och att flera synpunkter måste tillföras”. Den katolska kyrkan hävdade att en dialog måste ske i respekt för landets konstitution. Representanten för Islam vill att alla som deltar i det politiska livet sätter sig vid samma bord för att gemensamt hitta en lösning. Och Kimbangisterna säger att de vill värna om landets fred! Man kan undra vilken strategi dessa ledare följde då de skulle samtala med presidenten!

Idag har presidenten fortsatt samtalen och först mötte han den katolske kardinalenen Monsengwo. Han anser att ”en dialog måste ske, under förutsättning att man vet vad man vill. Uppenbarligen känner presidenten till vad denna dialog skall handla om”. Efter Monsengwo samtalade presidenten med representanter för den ortodoxa kyrkan, för landets väckelsekyrkor, för de fria och oberoende kyrkorna och för folkets hövdingar, de s.k. chefs coutumiers.

Det skall onekligen bli intressant att följa vad detta kommer att leda till! Finns det en verklig önskan att förstå befolkningen, eller är detta bara en uppvisning? Det vet vi inte idag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.