fredag 8 november 2013

Fredsarbetet fortsätter

Måndag den 11 november, skall ett fredsdokument signeras i Kampala, Ugandas huvudstad.
Det rapporteras från USA:s nytillträdde ambassadör i Kongo, att USA utövat press på Rwanda, för att det landet skall upphöra att ge stöd till M23. Både Uganda och Rwanda har förnekat att de ger stöd till M23.

Vad får detta för effekt för människorna i området? Vågar de tro på detta dokument? Det rapporteras att människor i många byar, som ligger intill de områden M23 behärskat, är rädda för att ta kontakt med den kongolesiska befolkningen i de nu ”fria” byarna. De litar inte på dessa personer, som tidigare samarbetat med M23. Andra vågar inte gå tillbaka till sina hembyar, av rädsla för att rebellerna skall återvända.

Vad är effekten på rebellerna, på soldaterna? De som vant sig vid militära aktioner för att få vad de behöver? En ledare för M23, har tillsammans med ca 1700 soldater överlämnat sig till Uganda, där de blivit avväpnade och hålls i ett läger på okänd plats. Det anges vidare att Uganda inte beslutat hur de skall hantera denna svåra situation, utlämna dem till Kongo eller inte?

Vägen till fred är osäker och kan medföra plötsliga, oväntade hinder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.