tisdag 5 november 2013

Är det fred nu?

Tidigare idag rapporterade Kongos regering att armén helt besegrat M23 och intagit de sista befästningarna som låg under M23:s ledning.

Därefter kom M23:s besked om att de nu inte längre skall använda militär makt, endast politisk, för att få igenom sina sypunkter. Dessutom skall de uppmana andra beväpnade rebellgrupper, att upphöra med de militära aktiviteterna.

I Kinshasa genomförde kvinnor en marsch, för att uttrycka sin glädje över freden i Nord Kivu.

Ett formellt fredsdokument skall signeras inom kort.

Landets president befinner sig sedan i går i Pretoria, där han deltar i en konferens ordnad av SADC (Southern African Development Community) och CIRGL (International Conference on Great Lakes region), för att planera åtgärder för att östra Kongo skall bli fritt från rebeller.

Sedan Afrikas första världskrig bröt ut 1998, har det signerats ett stort antal fredsdokument. Hittills har inget av dessa dokument medfört bestående fred. Vågar vi nu tro och hoppas att detta skall ge bestående fred i östra Kongo??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.