söndag 3 november 2013

Ett steg mot fred??

Bertrand Bisimwa, ledaren för M23, har idag, söndag 3 november 2013, meddelat sina trupper att de omedelbart skall respektera eld upphör i förhållande till den kongolesiska armén. Han anger att konflikten i östra Kongo inte är av militärisk art, utan av politisk. Han ber vidare Ugandas ledare, som är värd för samtalen i Kampala, att bidra med en mekanism som möjliggör omedelbart eld upphör.

Det är dock oklart om alla M23 soldater, eller snarare rebeller, kommer att respektera denna order. Det hörs fortfarande sporadisk skottlossning längst österut. I gränstrakten mot Rwanda finns också en extremt radikal grupp av M23, som helt kan motsätta sig denna order. Det finns också en risk för att den kongolesiska armén vill fortsätta striderna, för att helt övervinna M23. Bisimwas order kom vid en tidpunkt, då armén avancerar för att helt besegra M23 och inta deras områden.

Kongos regering meddelar att de välkomnar Bisimwas beslut och ser det som ett första steg i rätt riktning, på väg till fred i området.

Vågar vi nu tro på att detta skall leda till fred??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.