söndag 31 juli 2022

Att sälja sitt land – till vems nytta?

Kongo auktionerar nu ut stora landområden till internationella företag, något som blev officiellt i torsdags 28 juli. Redan i maj blev detta känt och bl.a. företagen Chevron (USA) och Totalenergies (Frankrike) har visat intresse. Det rör sig om 27 ”oljeblock” och ”tre gasblock”. Landområdena ligger i Kongobäckenet, som utgör världens andra största regnskog efter Amazonas. Hotade områden är nationalparken Virunga och tropiska torvmarker. ”Detta kommer att leda till en global klimatkatastrof”, enligt representanten för Greenpeace i Kinshasa. Greenpeace varnar också för hotet mot det djurliv som finns i riskområdet och den ursprungsbefolkning, som inte har någon kännedom om detta, men som kommer att få sina liv förstörda.

Vid FN:s klimatmöte Cop 26 i Glasgow, oktober – november 2021, signerade landets president, Felix Tshisekedi ett dokument, där han lovade att skydda landets regnskog under 10 år, något som skulle ge landet USD 500 miljoner. Nu tycks detta inte längre ha något värde. Representanter för landets ledning anger att man vill bli ett land, som liksom många andra i världen, gör sig rikt på olja och gas. På den kritik som uttalats, svarar landets talesperson i klimatfrågor; ”Vår prioritet är inte att rädda planeten. Ukraina krisen ger oss rätt att ta tillvara våra resurser för att få ett bättre liv”. Landets miljöminister och vice premiärminister, Eve Bazaiba, informerade pressen den 30 juli: ”Vi vill nu arbeta med den senaste teknologin och tillämpa aktuella standardmodeller. På samma sätt som många andra länder gör, exempelvis Gabon, Norge och Sverige! Alla som lämnar anbud, kommer att studeras och om de inte vill följa korrekta modeller, får de inget uppdrag”.

Det anges att denna satsning behövs, för att landets befolkning skall få tillgång till bättre hälsovård och landets barn skall få tillgång till skolgång. Kort sagt att befolkningen skall få ett bättre liv!

Ett oroande projekt, lindrigt sagt! Frågan är också – vem och vilka kommer att få del av eventuella intäkter? Skulle landets befolkning och barn nu (äntligen) få ett bättre liv? Det känns inte så självklart, med tanke på vad som händer med de intäkter som landet har idag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.