tisdag 5 juli 2022

Ebola epidemin förklarad avslutad

Landets 14:e och provinsens 3:e ebola epidemi har pågått sedan den 23 april i Mbandaka, Equateurprovinsen. I går förklarade landets hälsovårdsminister epidemin vara avslutad. Endast fyra bekräftade fall och ett troligt, med symptom, men utan testresultat, har rapporterats. Alla fem personer har dött. Epidemin berörde främst staden Mbandaka.

Vaccinering påbörjades redan den 27 april och totalt har 2104 personer vaccinerats. Av dessa vaccinerade var det 302 personer som haft kontakt med de som insjuknat och 1307 personer, som arbetade med bekämpning av epidemin.

Efterarbetet fortsätter med uppföljning och en sorts övervakning av situationen, så att eventuellt nya fall upptäcks tidigt. Det är ju också tack vare det systemet, som bekämpningen av den nu avslutade epidemin påbörjades så snabbt. Allt enligt WHO:s program för Ebola bekämpning.

Även om fem fall kan tyckas var lite och som hälsovårdsministern tidigare sagt, skulle Ebola inte längre vara en fara för befolkningen – men för dessa fem och deras familjer, var det en katastrof!

Allt förebyggande hälsovårdsarbete är av stort värde, för landet, för individen och för hela befolkningen. Ett budskap som behöver spridas, inte bara i Kongo, men även i Sverige!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.