måndag 23 maj 2022

Vaccindistribution som räddar liv

De senaste veckorna har antalet rapporterade fall av Covid-19 ökat markant i landet. Markant i jämförelse med antal tidigare rapporterade. Siffrorna är fortfarande låga, om vi jämför med övriga länder i världen. Något får mig att tro att det inte finns tillräckligt antal tester! Men det är svårt att bevisa! Regeringen har nu fattat beslutet att flera provinser måste få tillgång till vaccin. Först de provinser som ligger närmast Kinshasa, städerna Goma och Lubumbashi. Det vaccin som används är det kinesiska.

Fredag den 20 maj distribuerades 60 000 doser av vaccinet till Inongo, för att användas i Mai Ndombe provinsen. Vaccinationsarbetet startade i Inongo och Nioki. Även andra provinser som gränsar till huvudstaden får vaccin nu, exempelvis Kongo Central.

Eftersom sändningen i fredags var stor, i volym räknat, fanns det inte plats för den ordinarie vaccinleveransen. Detta medför i sin tur att frågan har ställts till de tre grupper i Sverige, som finansierar vaccintransport till Mai Ndombe provinsen, om de kan bidra med ett extra anslag. Förhoppningen är naturligtvis att det blir ett positivt svar! Och om tre delar på en totalkostnad, blir det en mindre summa för var och en, än om en av dem skall finansiera hela kostnaden!

Tack vare denna basala insats, distribution av vacciner till Mai Ndombe provinsen, har det inte rapporterats om epidemier av mässling, polio, kikhosta och andra infektionssjukdomar som regelbundet drabbar andra provinser i landet och som saknar regelbunden vaccintillförsel! Finns det något skäl att ifrågasätta och tveka inför en sådan möjlighet?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.