måndag 2 maj 2022

Pågående Ebola epidemi i Mbandaka

Epidemin i Mbandaka, som startade den 23 april, har hittills 2 rapporterade fall. De två personerna var släkt med varandra och dessutom studerade de båda på ISTM (=Institut Supérieur des techniques médicales), ett högre medicinskt institut.

Den skolan har nu infört åtgärder för att förhindra ytterligare spridning bland eleverna. Så finns det nu möjlighet för handtvätt och alla har fått instruktioner om hur de skyddar sig mot smittan.

Det specialteam som direkt efter upptäckten av det första fallet, började sitt arbete, har nu rapporterat att det finns 267 personer som varit i kontakt med de två som dött. Vaccinationsarbetet påbörjades den 27 april.

Provinsens guvernör har nu uppmanat hela befolkningen att ta sjukdomen på allvar och följa de restriktioner som specialteamet infört.

Från övriga landet rapporteras om stort antal fall av mässling i en provins, om stort antal tuberkulosfall i en annan och stort antal fall av kolera i andra provinser. Alla de provinser som rapporterat dessa sjukdomar, har inget fungerande vaccinationsprogram. Den självklara och enkla slutsatsen är att fungerande vaccinationsprogram förhindrar utbrott av infektioner som kan förhindras med vaccination.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.