söndag 8 maj 2022

Teori och praktik ger inte samma bild – ebola och andra faror i landet.

Läkaren Muyembe, virolog och epidemiolog, är generaldirektör för INRB (= Institut National pour la Recherche Biomedical). Det institut som ansvarar för Covid-19 tester, Ebola tester och andra specialtester. Han försäkrade den kongolesiska befolkningen den 4 maj, att Ebola inte är en fara, eftersom det idag finns vaccin, behandling och mångårig erfarenhet bland landets hälsovårdspersonal. Naturligtvis var det ett försök att lugna orolig befolkning! Men tyvärr fick det inte avsedd effekt. Den tredje personen som dog, en 48 årig man, hade nära kontakt med de två tidigare fallen – och han dog samma dag som Muyembe försäkrade alla att Ebola inte var något att oroa sig för! Specialteamet fortsätter med uppföljning av alla kontakter, nu finns 444 personer på listan. Dessa personer skall följas regelbundet både kliniskt och med blodtester. Vaccinering pågår.

Då det gäller Covid-19 är statistiken över rapporterade fall mycket ojämn. Under de senaste veckorna var det låga siffror och nu de senaste dagarna har siffrorna återigen ökat. Rapporterade fall i hela landet ligger på drygt 87500.

Val av guvernörer har skett i landets provinser. Till guvernör i Mai Ndombe valdes en kvinna (!), Ritha Bola. Hon stöds av guvernören i Kinshasa, Ngombila, som tidigare varit guvernör i Mai Ndombe. Ngombila leder ett parti, ACP (= l´Alliance des Congolais Progressistes), som alltså Ritha Bola också företräder. De båda har tidvis bott i Schweiz. Vissa rykten antyder, att hon handskats vårdslöst med pengar. Det är oroande med tanke på den miljö hon kommer till. Framtiden får utvisa vad som är sant. Även andra provinser har fått kvinnliga guvernörer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.