söndag 17 mars 2019

Protester i och utanför landet!

Protester i Kongo
I fredags, 15 mars, var det val till Senaten i Kongo. Det fanns 874 valbara personer till de 100 eftertraktade platserna! Valresultatet utlöste protester och demonstrationer i Kinshasa, Mbui Mayi, Kananga, Goma och flera städer; ca 80 % av platserna gick till Kabilas parti FCC! UDPS medlemmar och Tshisekedi trogna gav uttryck för sin ilska!

Idag, söndag 17 mars, har UDPS:s generalsekreterare uttalat sig och sagt att partiets provinsrepresentanter (som var de som fick rösta i fredags) har förrått partiet! De röstade inte på kandidaterna för UDPS; utan valde att rösta på andra namn. Det finns misstankar om att stora summor har utbetalats – som ersättning för en röst! Imorgon kommer generalsekreteraren att inlämna klagomål mot dessa representanter och anklaga dem för korruption! Han bedömer att detta är en katastrof för hela nationen och den politiska klassen!

Landets president, Tshisekedi, har idag utlovat att vidta åtgärder och kommer att imorgon måndag, tillkännage dessa åtgärder.

Protester i Europa
Samtidigt som detta pågår i Kongo, har Martin Fayulu (som anser sig vara den som fick mest röster i presidentvalet, men inte utsågs till president) besökt Europa. Han har träffat sina landsmän i Schweiz och Belgien och idag är han i Paris. Fayulu säger att han gör denna resa utanför Kongo, för att hela världen skall få veta, att valet den 30 december 2018 inte gick rätt till! Han kommer nu att besöka Tyskland, Storbritannien och USA.

Ebolaepidemi
Ebolaepidemin lever vidare! Siffror från i onsdags visar att det nu är 932 fall diagnostiserade, varav 587 har dött. WHO:s generalsekreterare och landets hälsovårdsfolk är oroade!


Hur långt kommer UDPS att ”få tillstånd” att protestera?? Det är ju ändå en samarbetssituation det handlar om – enligt ryktet! Att samarbeta för egen vinning, är inte alltid det bästa valet. Som förr – vi vet inte mycket om landets framtid!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.