tisdag 10 november 2009


Flyg som förebygger

Det är fantastiskt att se vilken skillnad det gör för en grupp människor, ur hälsosynpunkt, när möjlighet ges till regelbundna flygningar från Kinshasa till isolerade områden!

Sedan en tid tillbaka finns en budget för att transportera vacciner, utan att den s.k. kylkedjan bryts, från Kinshasa till flera orter i Mai Ndombe, där MAF plan kan landa.

MAF (= Mission Aviation Fellowship) är en internationell organisation som arbetar i många länder, bl.a. i Kongo. Flygplan, piloter och mekaniker står till tjänst för att transportera passagerare, sjuka, material och läkemedel. Det var med MAF plan som vi kunde ta oss från Kinshasa till Inongo och från Semendua åter till Kinshasa.

I samarbete med den statliga organisationen som skall förse hela landet med vacciner, sker nu transporter av vaccin och material för att ge injektionerna till hela Mai Ndombe distriktet. Till de orter som ligger bortom flygplatsen går det cykelbud med kylväskor. Vacciner förvaras i solpanelsdrivna kylboxar eller fotogendrivna kylskåp. Det säger sig självt att de solpanelsdrivna boxarna är att föredra! Fotogen skall transporteras, det kostar också pengar och är ibland svårt att få tag på och kylskåpen har en tendens att krångla.

När vi besökte Inongo, mötte vi läkaren från Mimia hälsozon. Han berättade att 2004 var endast 4 % av alla barn i Mimia hälsozon vaccinerade mot mässling, polio, tuberkulos, tetanus och andra sjukdomar som det finns vaccin mot. I år är ca 80 % av barnen i samma område vaccinerade! Detta tack vare flygningar med MAF plan av vaccin till Mimia. Samma goda resultat noteras från alla hälsozoner i området.

Tidigare var det årliga epidemier av mässling i området och många barn dog. Det var svårt att ge behandling som räddade liv, då barnens dåliga utgångsläge i kombination med en kraftig infektion, ledde till mycket allvarliga tillstånd. De senaste åren har det inte varit någon mässlingsepidemi. Övriga sjukdomar, som man nu vaccinerar mot, minskar också i frekvens.

Det kanske inte upplevs så ”glamoröst” att bidra till ett arbete som transporterar vaccin, men det har långt större effekt på sikt, än kortvariga insatser som räddar livet på enstaka individer. Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt i Kongo idag, om befolkningen skall få en god hälsa, som är bestående. Utan god hälsa kan ingen annan utveckling ske i landet.
Fotot visar tankning av ett MAF plan på Semendua.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.