måndag 13 april 2020

Virusutvecklingen i Kongo

EBOLA
Den 10 april rapporterades om ett nytt fall av Ebola i Beni. Det var en 26 årig man som efter att han dött, konstaterades vara Ebolasmittad. Den 12 april rapporterades så om ett andra fall, denna gång en 11 årig flicka. Hon hade haft symptom sedan den 28 mars och besökt samma sjukhus som mannen från den 10 april! Flickan blev initialt bättre, men försämrades därefter och dog alltså på Påskdagen! Nu desinfekteras sjukhuset. Kontakter till dessa två personer spåras och testas. Vaccinering skall ha påbörjats idag. Fram till och med den 5 april fanns drygt 3450 fall registrerade sedan epidemins start i augusti 2018. Ca två tredjedelar av dessa har dött, drygt 2200. WHO och hälsovårdspersonal fortsätter med arbetet att upptäcka nya fall, hindra smittspridning och vaccinera. Som tidigare finns beväpnade rebellgrupper i området och stör detta arbete.

CORONA
Den 12 april hade 235 personer testats vara corona positiva i de fem provinserna Kinshasa, Ituri, Syd- och Nord Kivu och Kwilu. 20 av dessa har dött. Imorgon kommer nya siffror om utvecklingen de senaste dagarna.

ANDRA VIRUS, exempelvis MÄSSLING
Samtidigt med de två stora epidemierna fortsätter de ”vanliga” virus sorterna att leva sitt liv! Som exempelvis Mässlingsviruset! Det finns vaccin som hindrar insjuknande och skyddar samhället. Vaccinet finns även i Kongo! Problemet är att få det transporterat ut till barnen! Vi kan hjälpa till med den transporten! Att vaccinera barnen mot mässling gör att deras allmäntillstånd inte blir så dåligt och därmed kan deras kroppar bättre hantera andra virus som smittar dem. Som corona viruset!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.