fredag 3 april 2020

Corona drabbar oss alla

Så är det, ingen är skyddad mot ett besök av corona viruset i kroppen! Följden, utveckling av sjukdom eller inte och vilken form av symptom, det vet vi inte! Ingen kan heller förutsäga hur det blir för svenskar eller kongoleser! Idag har vi inte mycket kunskap om detta virus. Det enda vi vet att vi alla är lika utsatta!

Den stora skillnaden ligger i våra förutsättningar att hantera epidemin – pandemin och virusets framfart i våra kroppar! I Kongos huvudstad har de flesta inte tillgång till rinnande vatten eller en tvål att tvätta händerna med. I Kongo är hela sjukvårds och hälsosystemet mycket skört och har enorma brister! I Kongo finns stora grupper av undernärda personer, något som nedsätter förmågan att bekämpa infektioner.

Kongo hade den 2 april 134 fall i fyra provinser; Kinshasa, Ituri, Nord och Syd Kivu. Beni, som nu är på väg ut ur ”Ebola greppet”, har idag rapporterat att det finns två Covid-19 fall. I Goma finns det tre fall. Fallen har kommit från Europa till Kinshasa och från grannländerna i östra delen av landet. Alla Kongos grannländer har fall av Covid-19 idag.

Hur kan man förhindra att resten av Kongo utsätts för smittan? Politiker försöker, som i övriga världen, visa på handlingskraft och tar drastiska beslut. Och som i övriga världen är det osäkert i vilken mån dessa beslut hindrar en smittspridning! Under tiden 6 – 20 april kommer stadsdelen Gombe i Kinshasa att vara helt avstängd från övriga staden. Stadens guvernör informerade om detta i går. Redan är diskussionerna heta och alla slåss om att vara den som uttrycker största tveksamhet kring åtgärdens effekt för stopp av virusets framfart! Men som här informeras alla om värdet av att tvätta händerna och undvika närkontakter. Olika ansvarsgrupper utses, som skall leda bekämpningen i valda områden. Så är dr Denis Mukwege utsedd att leda en grupp i Syd Kivu från Panzi sjukhuset. Liknande grupper finns i de berörda provinserna och i hela landet.

Vi borde hålla andan inför coronavirusets framfart i Afrika och fattiga länder! Vi borde se vad vi kan göra, för att på något sätt bidra till bekämpningen av infektioner i dessa länder, inte bara nu, men ständigt! Det finns så många välkända förebyggande aktiviteter, som ger effekt. Men som inte kan tillämpas p.g.a. bristande ekonomi. Vi kan så mycket mer än vad vi hittills gjort!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.