lördag 18 april 2020

VIRUS OCH STRATEGIER I KONGO

Fredag den 17 april rapporteras att det testats 307 positiva fall av Covid-19 i Kongo. Det är fortfarande de 5 provinserna, som tidigare bekräftats ha fall; Kinshasa, Ituri, Nord- och Syd Kivu samt Kwilu. Idag ges informationen, att det finns två misstänkta fall i Inongo! De skall ha kommit från Kinshasa, via Yumbi, som ligger vid Kongo floden. Det hela framstår dock ganska osäkert. Alla fall av feber, är ju inte coronasmittade! Informationen visar hur svårt det är att upptäcka och spåra smittade i detta land!

Idag har det rapporterats ett 6:e fall av Ebola i Beni området, sedan den epidemin tog ny fart på Långfredagen!

Hälsovårdsansvariga i landet har lagt en budget för bistå alla provinser med möjligheter att bekämpa corona viruset. Delar av hälsovårdspersonalen har fått en kort utbildning och det finns visst material tillgängligt. Men det som behövs först, för fortsatta insatser, är regeringens löfte om finansiering! Något sådant löfte har ännu inte kommit! Det innebär att smittspridningen kan fortsätta och att hälsovårdspersonal inte får möjlighet att göra vad de skulle kunna göra!

Munskydd eller inte? Helt avstängda städer eller inte? I Kongo som i Sverige och resten av världen, diskuteras det öppet och gärna kritiskt om vad ansvariga gör, vilka beslut de tar eller inte tar! Landets hälsovårdsminister får kritik. Landets president får kritik. Alla är rädda för smitta! Alla undrar hur det skall sluta! Alla har samma svårighet, att bedöma vilken insats som är den viktigaste just nu och på denna plats! I Kongo är avstånden mellan städernas välutbildade och de isolerade områdenas brist på utbildade stor! Det avståndet spelar en stor roll nu. Att vara välutbildad är ju ingen garanti för att man har förmåga att välja rätt strategi! Så svåra frågor, så svåra utmaningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.