torsdag 5 mars 2020

Ebola epidemin i Kongo tycks vara på väg att ebba ut!

Fram till den 3 mars i år har 3444 fall diagnostiserats, varav 2264 har dött, sedan epidemin bröt ut den 1 augusti 2018.

Sedan den 17 februari har inga nya fall konstaterats! Den 3 mars skrevs den sista inneliggande patienten ut från det sjukhus där han vårdats. Personalen hade då konstaterat att de två senaste blodprover som tagits, var båda negativa, d.v.s. fria från Ebola virus!

Redan tre månader efter att epidemin bröt ut, startades ett program för uppföljning av de personer, som förklarats ha tillfrisknat. Programmet innebär att alla som tillfrisknat skall träffa ett Uppföljningsteam, bestående av olika yrkesgrupper, varje månad. Det tas då blodprover, man undersöker hälsotillståndet och även personens psykiska hälsa. Personerna erbjuds också specialstöd. Det rör sig om olika insatser för att förbättra hälsan, vid exempelvis synproblem, problem med rörelseförmåga i armar och ben, det kan vara stöd under graviditeten, stöd till små barn och psykologstöd till alla med behov av det. Dessa insatser sker vid fem olika enheter i området. Detta program är uppskattat och accepterat av befolkningen, något som visas genom att så många som mer än 85 % av de tillfriskande kommer till de månatliga kontrollerna. Uppföljningsprogrammet kommer att fortsätta upp till 18 månader efter att epidemin förklarats vara avslutad. Detta program har fullt stöd av WHO och samtidigt pågår forskning om hur de överlevande mår och vilka behov de visat sig ha.

Om och när inga nya fall har konstaterats 42 dagar efter det senaste, alltså efter den 17 februari, kan epidemin förklaras vara över!

En epidemi ser ut att var på väg att ebba ut! Nya epidemier och problem kommer! Och vi kan ha förhoppningen om att de alla en gång skall ta slut! Även de som ser mest svårlösta ut!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.