tisdag 17 mars 2020

Corona, Ebola och Mässling i Afrika och Kongo

Coronavirusets framfart i Afrika

29 länder i Afrika har rapporterat fall av Covid-19. Vecka 11 rörde det sig om 175 fall totalt inom WHO regionen. Fyra personer av de smittade har dött, de befann sig alla i Algeriet. Sydafrika har 51 fall, Algeriet 48, Senegal 26 fall och övriga länder har enstaka fall. DRK har 3 fall och det andra Kongo har 1 fall. Av de rapporterade fallen har 71 nyligen besökt Europa, USA, Indien och Japan. Till dessa fall kommer 158 fall från de länder, som inte ingår i den WHO enhet i Afrika, som berör de övriga länderna. Det är Egypten (med 110 av fallen), Marocko, Tunisien och Sudan. Lokal smittoöverföring, utan kontakter med utlandet eller resenärer, sker i Algeriet, Senegal och Sydafrika, vilket är oroande. Totalt finns det alltså 333 fall på den afrikanska kontinenten.

Alla länder i Afrika har nu aktiverat sina krisgrupper, för att planera åtgärder innan och vid upptäckta fall av Covid-19. Denna vecka sitter Kongos hälsoministerium i sammanträde varje dag med Corona viruset på agendan! Test för diagnostisering finns i 40 länder i Afrika. I Brazzaville pågår just nu en veckolång work-shop med deltagare från de engelsktalande länderna i Afrika. Coronaviruset är den enda punkten på agendan!


Ebolaepidemin i Kongo

De senaste 21 dagarna (fram till den 14 mars räknat) har inga nya fall av Ebola rapporterats! Om det fortsätter så, blir det ungefär vid Palmsöndagen som Ebolaepidemin kan förklaras vara över i Kongo! Men WHO och landets hälsominister är bekymrade; säkerheten i det drabbade området är inte att lita på, det fortgår beväpnade räder och våldshandlingar i området och befolkningen förflyttar sig hela tiden, vilket medför möjligheter för smittspridning.


Mässlingsepidemin i Kongo

Att inte ha tillgång till vacciner på landsbygden, där de behövs och skall användas, fast de finns i landets huvudstad, kan bero på flera faktorer. En avgörande faktor är möjligheten att transportera vacciner och respektera kylkedjan, så att alla vacciner är kvalitetsgaranterade under transporten och vid framkomsten! En enda möjlighet att garantera detta finns; flygtransport. Att arbeta med och ge stöd till vaccineringsprojekt är den mest kostnadseffektiva hälsovårdsinsats vi kan ägna oss åt – enligt WHO! Och ändå är det så svårt att få loss pengar till denna verksamhet! Resultaten av denna tveksamhet är tydliga: under veckorna 5 – 8 detta år, har det rapporterats 1403 fall av mässling i Mai Ndombe och 1329 fall i Kongo Central! Om inte MAF Sweden hade lovat fortsatt stöd till 5 hälsozoner i Mai Ndombe för flygtransport av vaccin, hade siffrorna varit ännu högre för Mai Ndombe! Hur många barn måste dö, hur många allvarliga fall av mässling med biverkningar måste det rapporteras från övriga hälsozoner i Mai Ndombe och i Kongo Central, innan någon träder fram och agerar? I fredags, den 13 mars, gick årets första transport av vacciner till den isolerade byn Mimia. Den kvinnliga läkare som är ansvarig för PEV (=Programme élargi de vaccination, det utvidgade vaccinationsprogrammet, som hälsoministeriet ansvarar för) i hela landet, ringde till vår vän, läkaren Baudouin Makuma dagen innan och uttryckte sin tacksamhet för det arbete som görs och ett stort tack till de svenskar som gör det möjligt!


Vad skall till för att vi skall förstå att alla länder i världen påverkar varandra och utbyter glädje och sorg, virus och sjukdomar? Att hindra framfarten av ett virus på en annan kontinent får effekter här. Det är för sent att sätta in åtgärder då viruset når oss, vi måste agera där viruset finns idag, oberoende av var!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.