måndag 15 juli 2019

Värdet av hälsovårdsinsatser – kunskap istället för ndoki!

Sent i fredags kväll dödades två personer i en by strax söder om Beni i nordöstra Kongo. De två var båda engagerade i arbetet för att informera övriga invånare i byn om Ebola viruset och dess spridning. En utredning pågår, men andra i byn har berättat att en av de två, skall ha talat med mördarna och gett uttryck för att hon kände igen honom. Andra har berättat att förövarna
var ”folk från samma kvarter”! Det är inte första gången som byinvånare hotas av beväpnade män och i april attackerades en grupp personal från Läkare utan gränser och en läkare dödades.

I går, söndag 14 juli, rapporteras att det första fallet av Ebola har identifierats i Goma! Det rör sig om en pastor som rest från Bukavu till Beni området, för att ”evangelisera”. Vid sju sammankomster i kyrkor välsignade han åhörarna, med handpåläggning, oberoende av om de var friska eller smittade. Vid återkomsten till Goma, visade han tecken på sjukdomen och är nu isolerad. Han är nu transporterad till ett specialistcenter i Butembo, för ytterligare vård och övervakning. Myndigheterna i Goma uppmanar alla invånare till lugn! Åtgärder är vidtagna sedan en längre tid, då man befarat att denna dag skulle komma förr eller senare.

Personer som hjälper till att upplysa sina medmänniskor, får ersättning. Summan de får, är liten för oss, men i den miljön är det en stor tillgång! Alltså skapas avundsjuka! Det kan vara en orsak till attackerna! Så är det ytterst svårt för människor i området att förstå vad virus är! Mycket lättare är det att förstå vad ”ndoki” är! Alltså en form av magi. I det område som nu är drabbat, fanns ingen fungerande hälsovård innan epidemin bröt ut. Sjukvårdare och läkare, var okända! Ännu mera okänd är utländsk personal, speciellt då de kommer i den utrustning som alla måste ha; skydds -dräkter, -stövlar och -glasögon! Detta skapar naturligtvis många funderingar och tolkningar!

”Education sanitaire” – information om hälsa och hur sjukdomar smittar, regelbunden vaccinering av främst barn och kvinnor, närvaro av hälsovårdspersonal i byarna, allt detta har en stor betydelse för befolkningen i ett område! De får basal kunskap och blir vana vid hälsovårdspersonal och den dag en livshotande epidemi uppstår i området, är de inte rädda för den personal, som vill hjälpa dem.

Återigen, våra insatser under många år har ett stort värde! Dagens reaktioner hos folket i nordöstra Kongo visar tydligt på detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.