måndag 22 juli 2019

Ebolakris och ministerkris

Då president Tshisekedi i fredags meddelade att han själv skulle vara ordförande i den grupp som därefter skall leda bekämpningen av Ebolaepidemin, var det många som undrade vad som var orsak till det beslutet!

Så idag på eftermiddagen kom ett besked från landets hälsovårdsminister, läkaren, Oly Ilunga, utbildad inom Public Health – Santé Publique, i Bryssel; han lämnade in sitt avskedsbrev! I brevet anger han skäl till sitt beslut. Han kritiserar presidentens beslut, att själv vara ytterst ansvarig för arbetet och vid sin sida ha ett tekniskt sekretariat, som skall samordna insatserna. Han anger att detta kommer att leda till stor oreda, att det ”i alla krig måste vara klara och tydliga rutiner för hur order skall ges och via vem! Att ha flera beslutsfattare riskerar alltid att leda till oreda”! I brevet framkommer också att det tekniska sekretariatet utsågs i hans frånvaro och signerats av hans ersättare, då han befann sig i Goma, för att delta i planering av Ebola bekämpningen där.

I sitt brev lyfter han tre faktorer som är avgörande för bekämpningen av Ebola; den dagliga kommunikationen mellan Hälsovårdsministeriet och epidemins centrum, för att rapportera statistik, vilket också visar världen för övrigt att insatsen leds av landets ansvariga; vidare lyfter han att Ebolakrisen inte är en humanitärkris (fast andra vill göra det till en sådan), utan en folkhälsovårdskris, som utspelar sig i ett område med brister inom säkerhet och utveckling och frånvaro av fungerande hälsovårdssystem – han menar att andra nu vill införa ett parallellt system för bekämpningen med risken att landets ansvariga framstår som okunniga och att det kommer att krävas mycket mera pengar, än vad som egentligen är nödvändigt; så till sist lyfter han beslutet om att ett annat vaccin skall användas i Ebolabekämpningen, ett vaccin som inte har samma effekt som det tidigare, men nu skall användas p.g.a. tryck utifrån, han anger att de som nu pressar på för att detta vaccin skall accepteras, döljer fakta som kommit fram i forskningen.

Dessa tre faktorer visar, enligt den avgående ministern, på vikten av att landets regering framstår som kompetenta ledare och kan föra en dialog som är relevant i frågan! Han beklagar att gruppen som skall ansvara för arbetet inte har den professionella sammansättning som behövs för ett arbete av detta slag. Han avslutar; ”Jag föregriper den oreda som oundvikligt kommer att uppstå och inlämnar härmed mitt avsked”!

Avskedsbrevet innehåller skarp kritik av presidentens agerande. Det som antyds om det andra vaccinet har sin grund i att det som nu används, framställt av Merck, snart är slut hos tillverkaren. Ett annat vaccin, som framställs av Johnson & Johnson, kan börja användas inom kort. Den person som står för den tekniska kompetensen i presidentens nya ledningsgrupp, anger att det nya vaccinet är OK, men den avgående ministern delar alltså inte den synen.

Så – vad är sant i allt detta? Den avgående ministern har bedömts som seriös och har gjort ett gott arbete. Det är naturligt att omvärlden nu reagerar, (när Ebolaepidemin i Kongo är klassad som internationellt nödläge) och ”vill lägga sig i och besluta”, något som alltid mottas med blandade känslor och reaktioner i landet! Eller ligger det något i den svara signal om det förekommit ekonomiska oegentligheter vad gäller alla de medel som ställts till förfogande för Ebola bekämpningen och att det kan vara ett skäl till avskedsbrevet?

Den 20 juli rapporterades 2578 fall, varav 1737 har dött. Sammantaget anges att nya fall fortsätter att rapporteras från Nord Kivu och Ituri provinserna, och att de mest ”heta punkterna” varierar liksom riskerna på andra platser; det fastslås att förberedelserna i Rwanda och Goma är goda; och att risken för spridning över gränsen mot andra länder är fortsatt hög!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.