torsdag 6 juni 2019

Politiken lamslagen! – Folket lider! – Virus lever vidare!

Så har äntligen Etienne Tshisekedi blivit begravd. Kroppen kom till Kinshasa onsdag 29 maj och begravningen ägde rum lördag 1 juni. Det fanns möjlighet för folket i Kinshasa att ge uttryck för sin vördnad och sorg, de dagar han låg på ”lit de parad” i huvudstaden på ”Stade de Martyres”. Därefter fördes kistan till familjens privata gravvalv i Nsele, där de äger ett område. Ett antal ledare för grannländerna deltog i ceremonierna; Kongo Brazzavilles Sassou Ngouesso, Angolas Lourenco, Togos Gnassingbè och Guineas Condé fanns närvarande.

Samtal och förhandlingar om ministerposterna, främst mellan presidentens grupp och Kabilas, tycks pågå. Men någon gemensam syn på en kommande regering finns inte. Bemba har annonserat att han kommer att återvända till Kongo den 23 juni. Hans partirepresentant anger att orsaken är att han behövs för att stödja Lamuka, den oppositions gruppering, som formats av Martin Fayulu, Jean-Pierre Bemba, Moïse Katumbi, Freddy Matungulu och Adolphe Muzito. Katumbi och Fayulu uppges besöka olika större städer i landet för att få flera sympatisörer och det rapporteras ibland om deras uttalanden och synpunkter på landets president. Ingen regering i sikte!


Ebolaepidemin fortsätter att oroa landets hälsovårdsansvariga och även WHO:s generalsekreterare. Den 4 juni var antalet diagnostiserade fall 2008, varav 1346 har dött. Totalt hade ca 130 000 blivit vaccinerade fram till juni månad. Man kan ana hur statistiken skulle ha sett ut om inte vaccinet hade använts!

Andra virus orsakar av och till sjukdomsfall i mindre eller större skala. Sedan några månader finns ett ökat antal personer som insjuknat med symptom på smitta av Chikungunya viruset. Även i grannlandet Kongo Brazzaville rapporteras om flera fall. Symptomen förväxlas lätt med dengue feber eller zika sjukdomen. Ingen av dessa sjukdomar är ”roliga” att få. I jämförelse mellan de sjukdomar man kan drabbas av i Kongo, är chikungunya oändligt mycket värre att ha, än malaria attacker flera gånger om dagen, enligt en drabbad svensk! Det finns ingen direkt behandling, utöver symptomatisk. Dessa utbrott brukar vanligtvis ”självdö” efter en tid. Men för de som smittats och utvecklat symptom, är det en liten tröst! I Kinshasa rapporteras nu att ett stort antal västerlänningar insjuknat. Genomgången infektion anses ge immunitet.

Hur skall det någonsin kunna vända för Kongo? Jag ställde den frågan nyligen till kongoleser på besök i Sverige. ”Folket kommer att gå ut på gatorna och visa sitt missnöje”, var svaret. När? Hur? Undrar man! Alla vet att den nyligen avgångne presidenten, som fortsatt styr i kulisserna, har armén i sina händer. Då är det inte lätt att gå ut på gatan och protestera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.