onsdag 12 juni 2019

Ebolaepidemin nu i Uganda!

Igår, den 11 juni, rapporterade hälsovårdsministeriet i Uganda att ett fall av Ebola identifierats. Det var en 5 årig kille, som tillsammans med sin mor återvände från Kongo den 10 juni, där de deltagit i begravningen av killens morfar. Hans pappa är från Uganda och de återvände alltså hem. Redan strax efter ankomsten blev han sjuk, kräktes blod, blödde från näsan och hade blod i urin och avföring, ont i muskler och var allmänt sjuk. Han fördes till sjukhus och det konstaterades att han hade Ebola virus i blodet. Hans mor och en släkting fördes till sjukhus dagen därpå, med symptom som kan vara uttryck för Ebola. Prover är tagna men man väntar på svar. Totalt har 8 personer, som varit i kontakt med mor och son, nu isolerats och följs upp noggrant. Den 5 årige killen dog tidigt i morse, den 12 juni.

Nu vidtas ytterligare åtgärder i Uganda för att bekämpa Ebolavirusets spridning.

Kongo har nu, den 10 juni, identifierat 2071 fall av Ebola, varav 1396 har dött. Av de insjuknade är 58 % kvinnor, 29 % är barn och hälsovårdspersonal utgör 6 % av fallen. Antalet nya fall per vecka tycks nu minska något.

Det rapporteras också om en mässlingsepidemi i Kongo! Hälsovårdsministern rapporterar att sedan januari i år, har man identifierat 87 000 fall av mässling, varav ca 1500 har dött. Den belgiska delen av Läkare utan gränser deltar i bekämpningen av mässling. Ansvarig belgare anger att orsaken till denna epidemi är oregelbunden distribution av vaccin och därmed också en oregelbunden vaccinering av barn. Bidragande faktorer är också svårigheter att respektera kylkedjan, (vaccinet förstörs om det inte förvaras kallt), konflikter i olika delar av landet och interna flyktingar, som inte ingår i någon hälsovårdsaktivitet på de platser dit de kommer. Det nämns också att människors ovana att få del av vaccinationer, bidrar till rädsla och detta öppnar vägen för olika epidemier.

Återigen kan vi konstatera att de förebyggande hälsovårdsinsatserna är oerhört viktiga! Och att ett väl fungerande vaccinationsprogram är av stort värde! I ett sådant program ingår regelbunden distribution av vaccin, möjlighet att förvara vaccinet kallt hela vägen, från förrådet i Kinshasa till barnet i den lilla isolerade byn. De faktorerna är avgörande för hur vi kan lyckas att mota epidemierna i ett tidigt skede!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.