fredag 8 juni 2018

Lac Mai Ndombes mystiska och helande vatten!

Tre män kör in i ett behandlingscenter för ebolasmittade på varsin motorcykel och tar med sig tre patienter därifrån. De kör till en kyrka där 50 personer ber för de sjuka. Något senare dör en av patienterna hemma, en på ett sjukhus och den tredje har överlevt, men haft möjlighet att smitta att stort antal vänner och släktingar. Detta hände för ca tre veckor sen i staden Mbandaka i Equateurprovinsen, under pågående ebolaepidemi!

Samarbetet mellan regering, olika NGO:s och internationella hjälporganisationer är effektivt. Information om smittovägar och hur man kan skydda sig sprids på många sätt; sånger, ramsor för skolbarnen, besök i hemmen med direkt information och via radioprogram. Många tar viruset på allvar och ser att det finns en risk att bli smittad. Medan andra inte tror på budskapet om en farlig sjukdom, utan lyssnar på de som ger andra förklaringar; ”en komplott från väst för att lura oss, för att försöka bestämma över våra liv”! Och andra vänder sig till den traditionella behandlingsmodellen och får ett möte med en ”nganga”, (en magidoktor skulle man kunna säga).

En traditionell nganga, Papa Nganga, i Equateurprovinsen, hoppas att alla NGO:s skall sluta spendera pengar på sitt arbete och istället skicka alla patienter till honom! ”Mina förfäder lever fortfarande och jag har fått deras kraft att hela alla sjuka på två dagar, men de måste komma till mig”! En kollega till Papa Nganga, den 49 åriga Francine Kibala, har tagit fram en medicin som hon bedömer vara mycket mera effektiv än det vaccin som använts av hälsovårdspersonalen. ”Det mystiska vattnet från Lac Mai Ndombe blandat med växter från den enorma regnskogen i Mai Ndombe”, utgör ingredienser i Francines medicin! En man som köpt hennes medicin, som han själv drack lite av och delade resten med sin familj, är fullt övertygad om att han gjort ett bra val! ”Kongos skogar är fulla av olika magiska plantor som kan göra underverk och bota många sjukdomar”.

WHO har korrigerat statistiken för den 6 juni och anger totalt 62 fall, varav 27 har dött. Det rör sig om 38 bekräftade, 14 troliga och 10 misstänkta fall. WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anger idag att epidemin håller på att stabilisera sig, ”vi är försiktigt optimistiska”! Antal nya fall minskar och mer än 98 % av alla som varit i kontakt med smittade, har nu blivit vaccinerade. Men det återstår ett stort arbete att göra, innan det går att slå fast att ”faran är över”. De isolerade platserna inne i regnskogen måste besökas och befolkningen där undersökas.

Dr Tedros reser till Kongo på söndag, för att själv följa upp epidemin en månad efter utbrottet. Samtidigt gör han ett besök i grannlandet RCA, för att ge sitt stöd i uppbyggnaden av ett hälsovårdssystem i det krigsskadade landet. RCA är ju också ett av de länder som gränsar till Kongo och är utsatt för risken att få del av ebolavirusets framfart genom de svårtillgängliga områden som delvis utgör gränsområdet.

Det mystiska vattnet från Lac Mai Ndombe finns det många berättelser om. En del fick jag höra under de år jag bodde i Inongo, på en sjötomt i det närmaste. En vacker utsikt, som jag njöt av efter att under några år bott på en annan plats, med regnskogen bara några meter från huset! Från mitt fönster kunde jag då se aporna hoppa i träden! Kanske att de förde med sig något livsfarligt virus? På båda platserna upplevde jag folkets starka tro på en ”nganga” och den makt en sådan har över hela tillvaron! Att utöva hälsovård i en sådan miljö är inte utan problem! Stora utmaningar! Som består än idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv