söndag 3 juni 2018

Kongo – landet mitt inne i stormen!

Efter att Ebolaepidemin i Equateur provinsen startade den 4 april, rapporterades den 30 maj totalt 50 fall. Av de 50 fallen har 25 dött, 37 fall är bekräftade genom laboratorieanalys och 13 fall bedömdes vara troliga, men de dog innan provtagning kunde ske.

Det är de tre hälsozonerna Iboko, Bikoro och Wangata som rapporterat Ebola smittade fall. 23 fall = 62 % av de bekräftade fallen, kommer från Iboko, 10 fall = 27 % från Bikoro och 4 fall kommer från Wangata (del av staden Mbandaka). 68 % av de som dött kom från Bikoro hälsozon.

Hälsovårdspersonal är också smittad och fem fall har rapporterats varav 4 har bekräftats av laboratorieundersökning och 2 personal har dött.

Ebola epidemin är fortfarande lokaliserad till de tre hälsozonerna Iboko, Bikoro och Wangata. Det i sig är en positiv information, eftersom den innebär att bekräftade fall inte har registrerats i Kinshasa eller på andra platser utanför ursprungsområdet. Dödligheten är hög, 50 %, vilket är oroande för alla som bor i området. Traditioner och levnadsmodeller spelar naturligtvis stor roll i smittspridningen. Undervisning av befolkningen sker fortsatt och de utbildade informatörerna tar hänsyn till tradition och kultur.

Ebola epidemin fortsätter, faran är inte över.

Landet befinner sig verkligen mitt inne i en storm, som består av många olika delar! Ebolaepidemi, politisk kris med bristande förtroende hos befolkningen för landets politiker, kvinnornas utsatta situation i hela landet, men främst i de östra delarna – alla dessa delar sprids epidemiartat i landet.

Mot den politiska krisens del i stormen, räcker det inte med miljontals USD från olika biståndsgivare. Här krävs andra lösningar. Den svåra frågan är hur den lösningen ser ut och vem som kommer att upptäcka den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.