torsdag 7 juni 2018

Kampen mot ebola viruset fortsätter !

Antalet Ebola fall rapporterades av WHO den 6 juni vara 60, varav 27 har dött. 37 av de 60 är bekräftade fall, 14 är troliga och 9 är misstänkta fall.

UNICEF är ansvariga för information och sensibilisering av befolkningen och rapporterar nu att de nått 300 000 av de 800 000 människor de vill nå. UNICEF representanter gör hembesök, besök i skolor och på marknader, ger extra undervisning till taxi chaufförer, journalister och alla i samhället som på något sätt bedöms vara extra utsatta för smitta. Utdelning av handfat och tvål för handtvätt, lasertermometer har skett på marknader och allmänna platser. Utbildning av 181 socialassistenter som skall vara kunniga i att ta hand om och ge tröst och stöd till familjer som drabbats.

I måndags tog en etisk kommitté i Kongo beslutet att ge tillstånd till användning av läkemedel för behandling av ebolasjukdomen. Detta är ett sorts kombinerat forsknings, bedömnings, undersöknings projekt! Det är första gången som en sådan användning av dessa läkemedel sker under pågående ebola epidemi. Av fem tillåtna läkemedel finns fyra tillgängliga i landet och behandlande läkare skall avgöra vilket läkemedel som skall användas i den specifika situationen. Patienten måste ge sitt godkännande till medicinering innan behandlingen påbörjas. Hela projektet styrs upp av noggranna regler och allt skall registreras från beslut till avslutande av behandlingen. Samma frågor som ställdes då vaccineringen påbörjades, ställs nu; är det säkert, kommer det att rädda den sjuke, kan det få motsatt effekt, används det bara för att det gäller Kongo, ett land utan stort värde i mångas ögon. Landets hälsovårdsminister får ta emot frågorna och svara så gott det går!

Vaccineringen påbörjades den 21 maj och hittills har 1199 personer vaccinerats.

WHO har med andra aktörer utsett de platser som bedöms vara strategiska för smittan till andra områden. Dessa s.k. nyckelplatser är Bikoro, Iboko, Mbandka och Kinshasa. Kontroller sker på flygplatser och i hamnar. Det är främst åtgärder vid utfart, som startats, i form av mätning av kroppstemperatur med lasertermometer och möjlighet att behålla personer i karantän om det bedöms vara smittorisk. Detta kan alltså drabba internationella resenärer, som fångas på Ndjili flygplatsen.

Samtal pågår för att planera fortsatt bekämpning av den pågående epidemin. En oroande faktor är naturligtvis att det inte finns garantier för att den beräknade kostnaden för arbetet, kommer att finnas tillgänglig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.