fredag 30 mars 2018

Mindre än nio månader återstår !

Företrädare för katolska kyrkan i Kongo har nu ändrat sin strategi; man kommer inte att planera ytterligare fredsmarscher, men fortsätta på annat sätt att visa folket sitt stöd. Hur detta stod kommer att se ut, har inte rapporterats tydligt. Men det pågår uppenbarligen ett arbete ”bakom kulisserna”. I Palmsöndagens mässa på Tata Raphael stadion, uppmanade Kardinal Monsengwo de unga, att ta sitt ansvar för landets framtid: ”Landets framtid är i era händer och landet behöver er”! Han inbjöd de unga som befinner sig utomlands att återvända hem och ta sitt ansvar. Han uppmanade också de unga att inte låta sig manipuleras av politiker som har misslyckats i sitt uppdrag.

I det politiska spelrummet är aktiviteterna intensiva! Olika partier omorganiserar sig och medlemmar byter parti och strategier skrivs. UDPS samlas nu i Kinshasa för att välja nu ledare efter Etienne Tshisekedi. Det finns fyra kandidater och favorit är Felix Tshisekedi, son till den för mer än ett år sedan avlidne ledaren. Mer än tusen deltagare förväntas komma till högkvarteret i Limete och arrangörerna är angelägna om att det inte skall uppstå problem och tumult under dagarna!

FN:s Säkerhetsråd har nu beslutat att förlänga mandatet för MONUSCO till den 31 mars 2019. I beslutet finns tydligare anvisningar av uppdraget än tidigare. Så skall det nu rapporteras varje månad hur arbetet med att förverkliga besluten i Sylvesteröverenskommelsen avancerar. Primärt vill man garantera civilbefolkningens säkerhet, förverkligandet av Sylvesteröverenskommelsen och valprocessen. Det anges att man vill gå med Kongo fram till val i december 2018 och att det då skall bli en fredlig och demokratisk överlämning av makten, för första gången i landets historia! Beroende av hur de månatliga rapporterna kommer att se ut, kan också ytterligare beslut om insatser tas under tiden.

Oron och frågorna ökar hos folket. Den sociala situationen blir allt sämre, priser på mat och bränsle ökar, löner minskar och uteblir. Mail från vänner avslutas ofta med ord som; ”Nu får ni inte överge oss; Vi behöver ert stöd; Vi behöver era böner; Er närvaro som observatörer och ert intresse betyder oerhört mycket nu”. Det känns onekligen som att man inte kan göra så mycket! Och så denna tystnad i media – den är mera oroande och irriterande än man kan föreställa sig!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.