tisdag 6 februari 2018

Några dagars uttryck för kris

Kyrkans agerande och protester

I söndags, den 4 februari, utropade Påven Franciskus fredag den 23 februari till en dag av bön och fasta för fred i världen och speciellt för DRK och Sydsudan. ”Liksom i andra liknande situationer, uppmanar jag alla systrar och bröder, även de som inte är katoliker och även de som inte är kristna, att ta del av denna uppmaning. Vår fader i himmelen hör alltid sina barns rop, när de ropar under tider av smärta och ängslan, han helar dem som har brustna hjärtan och han tar hand om deras sår”. Påven citerar också psalm 147. ”Vi skall alla be, men vi skall också fråga oss vad kan jag göra för att bidra till fred! Vi skall be men också säga nej till våldet. En seger som fås via våld är en falsk seger, men att arbeta för fred kommer alla människor till godo”.

Katolska kyrkans präster har berättat för RFI, att de sedan marschen den 31 december 2017, känner sig mer och mer hotade och osäkra i huvudstaden. En präst berättade att det hänt ett antal gånger att okända män funnits utanför hans kyrka och ibland frågat församlingsmedlemmar efter honom. En annan präst berättar att han känner sig förföljd och får ta emot hot i sin telefon. Förra söndagen var det två kvinnor, som utanför hans kyrka hörde en man hota prästen: ”den där prästen, skall jag se till att han inom två dagar har försvunnit”. När han sen kom hem, fick han ett telefonsamtal: ”vi skall se till att du försvinner”! Även andra präster har berättat om liknande händelser. Trots dessa hot, vill prästerna fortsätta med de åtgärder som beslutats om, fredliga demonstrationer och marscher, för att ge stöd till folket och påtala maktmissbruk.

Protestantiska federationen i Frankrike har via en pastor, François Clavairoly, uttalat sin oro över händelserna i Kongo och för de kristna i landet. ”Det är inte normalt att den kristna kyrkan inte kan uttrycka sig fritt, att kyrkan hotas och utsätts för påtryckningar. Det gäller både den katolska och den protestantiska kyrkan. Vi följer detta noggrant så gott det går och vi försöker visa vår solidaritet i den mån det är möjligt”.

Den protestantiske pastorn François David Ekofo, som förvånade alla vid minnesmässan efter Laurent Kabila, i sitt tal till president och regering, har uttryckt en liknande osäkerhet som hans katolska kollegor gjort. Han lämnade Kongo i lördags och flög till USA. Hans närmaste medarbetare har berättat att han kände sig hotad efter minnesmässan den 16 januari. Det framkommer inte om hans resa var planerad och ingick i hans arbete, eller om den är en följd av den hotfulla situation han upplevt.


Medborgarrörelsers agerande

Medborgarrörelsen ”Paix et Solidarité” (Fred och Solidaritet) har publicerat resultatet av en omröstning som gjordes i november 2017, bland medlemmar i olika medborgarrörelser i landet. Det gällde att utse den person som ansågs skulle ha förmåga att leda landet under en övergångsperiod, efter att Kabila avgått, fram till att ny president valts och installerats! 12 kandidater fanns på listan och i valet fick kardinal Monsengwo 34,22% av rösterna, läkaren Denis Mukwege fick 18,48% och den nye presidenten för ECC, André Bokundoa fick 7,72%, därefter följer ett antal präster från den katolska kyrkan och någon privatperson. Gruppen agerar på basis av artikel 64 i landets konvention, som säger att alla har plikten att motarbeta varje person eller grupp som tar sig makt med våld och våldför sig på konstitutionen.


Ländernas uttryck för missnöje med varandra

Kongos civila luftfartsverk kom med ett drastiskt beslut i går; Brussels Airlines, det flygbolag som har en lång relation med Kongo, fick beskedet att de nu får tillstånd till färre antal flygningar till Kongo, från 7 till 4 per vecka. Som skäl angavs att det saknades samarbete mellan de två länderna gällande flygtrafiken! En talesman för Brussels Airlines i Bryssel, beklagar att passagerna, både kongoleser och européer, får betala detta pris!

Schengen huset i Kinshasa har förblivit stängt, efter den annonserade tillfälliga stängningen 1 – 2 februari. Ansvariga tjänstemän har meddelat att de kommer att behandla alla visumansökningar, som inlämnats fram till den 31 januari. De 17 medlemsländerna i EU och Norge som berörs av denna stängning, har meddelat att de är öppna för en dialog med Kongo i denna fråga.

Det kongolesiska konsulatet i Antwerpen stängs och de belgiska i Goma och Lubumbashi stängs, som uttryck för den stigande spänningen mellan de två länderna!


Tydliga uttryck för en ökande spänning mellan Kongo och Belgien, mellan Kabila och kyrkan, mellan folket och makten. Hur långt är Kabila redo att gå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.