fredag 29 december 2017

Årets sista försök – att sitta kvar/att protestera!

2017 har för Kongos del inneburit besvikelse eller glädje – beroende på ur vems synpunkt man ser det hela! Kongo har nämnts i media ett antal gånger detta år p.g.a. de våldsdåd som ägde rum i mars då två FN tjänstemän mördades under brutala omständigheter, varav en svensk kvinna. Det internationella samfundet har försökt undersöka vad som hände och landets ledare, regeringen, misstänks ligga bakom de morden.

Människorna i Kongo är besvikna; presidenten sitter kvar och kan så göra ytterligare ett år, Sylvesteröverenskommelsen från 31 december 2016 har inte följts. Presidenten är nöjd med detta, hans tillgångar ökar ju längre tid han kan sitta kvar som president!

Hur kunde det då bli så? Ja, det är en fråga som inte är lätt att svara på. Eller så är den lätt att besvara? Den opposition som finns är splittrad i många partier och en del har visat sig vara lätta för presidenten att ”köpa”. Detta har medfört att de protester som man planerat, tappat i styrka och möjligheten att nå uppsatta mål har markant minskats. När oppositionen eller den katolska kyrkans ledning planerat demonstrationer, fredsmarscher eller andra aktiviteter, har sittande regering på olika sätt kunnat försvaga insatserna. Att använda kyrkklockorna för att protestera har genomförts i en del av kyrkorna, men en katolsk präst har stämts och ställts inför rätta, då det anges att det är olagligt att göra så! Presidenten och hans vänner tar till olika medel för att trycka ned, försvaga, skrämma och förlöjliga oppositionens företrädare.

Återigen har katolikerna sammankallat folket till en fredsmarsch, nu till den 31 december, alltså på söndag. Diskussionerna är livliga kring denna marsch, företrädare för olika partier informerar om att de skall/inte skall delta i marschen och ger sina skäl till beslutet. Igår fick detta initiativ ett nytt stöd, en uppmaning från den f.d. premiärministern Samy Badibangas parti, ”Les Progressistes”, som i en deklaration av partiets program ger sitt fulla stöd till marschen och uppmanar alla att delta! I deklarationen anges bl.a. följande; ”alla försök att skapa transparenta val och leda landet till demokrati har misslyckats, den lag gällande val, som utfärdades den 25 december är ett brott mot konstitutionen, den marginaliserar alla demokratiska värden och den ger en viss grupp politiker möjligheten att sitta kvar vid makten, den valkalender som publicerats ger ingen som helst säkerhet att val kommer att äga rum”. Som en följd av dessa faktorer anges i deklarationen att ”det är vår plikt att påtala dessa brister och agera för att befria Kongos framtid”. Slutligen anges att marschen är en möjlighet för folket att visa sin önskan om förändring, sin värdighet och respekt för landets värden. Att marschen är en fredsmarsch understryks och alla uppmanas att respektera detta och inte ta till våld av något slag! Den oppositionspolitiker som leder gruppen som skall se till att Sylvesteröverenskommelsen följs, har uttalat sig och sagt att marschen är en komplott mot landet och att det inte finns något att klaga på gällande överenskommelsen, som följs till punkt och pricka! Detta visar hur oppositionen är splittrad och förmodligen köpt! En grupp som arbetar för förändring, uppmanar till en övergångsperiod utan Kabila, en synpunkt som hörts flera gånger på senaste tid.

FN:s generalsekreterare, António Guterres, utsåg den 27 december Leila Zerrougui till ny chef för FN gruppen i Kongo, MONUSCO, efter Maman Sidikou, som avslutar sitt uppdrag den 31 januari 2018. Leila Zerrougui är jurist med ca 30 års erfarenhet av frågor rörande mänskliga rättigheter, kvinnors och barns rättigheter och har ingått som expert i olika FN grupper, som hanterat dessa frågor. Under perioden 2008 – 12, ingick hon i den FN grupp som speciellt ägnade sig åt barns rättigheter i Kongo och hon anses därmed ha den erfarenhet som behövs för det nya uppdraget. Hon är 61 år gammal och har akademiska meriter från sitt hemland Algeriet. Kommer hon att kunna göra mera än den tidigare chefen? Återstår att se!

Många i Kinshasa är oroliga för vad som kommer att hända den 31 december! Makthavarna har vid tidigare tillfällen demonstrerat sin syn på protester och ingen är trygg med dagens ledare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.