onsdag 18 oktober 2017

Tala i klartext!

För en dryg vecka sen, hördes för första gången, officiellt, antydan om att val inte kommer att hållas under 2017.
Felix Tshisekedi var snabb med att säga, att presidenten förklarat krig mot befolkningen, med ett sådant agerande.

Sedan i torsdags pågår ett möte i Kinshasa, med presidenten och hans närmaste. Mötet skall avslutas onsdag 18 oktober. Meningarna är delade om det därefter kommer att officiellt anges att det inte blir val förrän tidigast i början av 2019! Olika bedömare ser olika på den frågan!

Som skäl till att val inte skulle ordnas förrän 2019, anges bristande ekonomiska möjligheter och oroligheterna i Kasaï. Detta anges samtidigt som internationella bedömare anger hur viktigt och avgörande för Kongos framtid det är, att val ordnas med det snaraste! Med tanke på det svinn av landets ekonomiska tillgångar, som ständigt pågår, framstår det märkligt, att ange, att det inte finns medel för att organisera valet! Kan det vara ett sätt att "be" om pengar från det internationella samfundet, att spela på känslor hos andra? En vanligt förekommande metod att se till att någon annan betalar för det som krävs för utveckling av landet!

Under onsdagen kan det alltså bli tydligt vad som gäller!
Och då är frågan; Vad händer om det sägs i klartext att val ordnas först 2019?
Blir det då det "krig" som oppositionen varnar för?

Samtidigt som denna tysta kamp pågår, har Kongo valts in i FN:s råd för MR frågor! Till någons glädje, någons förvåning och andras ilska!

Vem vågar tala i klartext?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.