torsdag 20 april 2017

”Les majorettes”, eller ”The Cheerleaders”


På Semendua, i Mai Ndombe provinsen i det inre av Kongo, finns två grupper ”Majorettes”, som de kallas i kyrkans program. Dels i den kyrka som ligger närmast huvudkontoret, på ”la Mission”, och dels i ”Cité”, några km bort. Det är grupper av unga flickor, från 6 – 12 års ålder, de som är äldre, får gå in som instruktörer och de yngsta får titta på och lära sig.

Ansvariga pastorer, med stöd hos José Bondukamesa, ansvarig för kyrkans administration, anser att detta är ett sätt att få barnen att komma till kyrkan. Om de unga inte får dansa i kyrkan, går de någonstans utanför kyrkan, där det är ett s.k. hedniskt program. Flickorna övar varje vecka och tillverkar själva det material de använder. När vi var där nyligen, hade de gjort vippor av kasserade pappersdokument, som de svängde till musikens rytm. Effektivt och vackert! De medverkar i alla gudstjänster och sjunger och dansar då det är en paus i det ordinarie programmet och då det tas upp kollekt.

Deras önskan är att de två grupperna skall kunna ha samma uniform! Inte så lätt att realisera, då man bor i en mycket fattig del av landet Kongo! Men till deras stora glädje, hade ungdomar i Högbergskyrkan i Ludvika, skänkt en summa pengar, som de fick ta emot vid besöket! Det blev en extra föreställning på söndag eftermiddag! Glädjen var stor! Två av de mest modiga, talade in sina tack i kameran!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.