fredag 23 december 2011

Ny president idag?

Idag, fredag 23 december, har Etienne Tshisekedi planerat att svära presidenteden, då han anser att det är han som vunnit valet. Han har också lovat en belöning till den som fångar Joseph Kabila och tar honom till Tshisekedi.

Kinshasa är idag en stad med tydlig närvaro av polis och militär. Stridsvagnar, polis och tungt beväpnad militär samt Joseph Kabilas elitstyrka är utplacerade främst kring Martyrstadion, där Tshisekedi skall hålla sin ceremoni. Alla vägar kring Tshisekedis hus är blockerade. Ett hundratal anhängare till Tshisekedi är på väg, i långsamt tempo, till Martyrstadion och några personer har redan häktats, då de försökt ta sig in på stadion.

Det är mycket osäkert om Tshisekedi verkligen handlar enligt sin planering och sina hot. OM han skulle göra det kan vi förvänta oss att det blir en snabbt övergående situation, där Kabila sätter in alla sina krafter och går segrande ur konflikten.

Val har ägt rum på ett sätt som anges vara demokratiskt och resultatet måste försvaras med maktmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.