onsdag 27 december 2023

Det var en verklig plan!

I Centrala Kinshasa var en stor mängd polis och militär utposterade denna onsdag. Orsaken var den förbjudna marschen som oppositionsledare uppmanat till och ville genomföra. Stora delar av staden var lugn, men i kvarteret kring Martin Fayulus partikontor var spänningen hög. Det rapporteras att det var främst mycket unga som deltog i marschen. De skall ha kastat sten mot polisen som svarade med tårgas. Några skadade både bland polis och de unga demonstranterna har rapporterats. Det är osäkert om alla oppositionsledare fanns på plats, rapporterna är inte entydiga. Polisens högsta ledning anger att de som deltog i marschen kommer att ställas inför rätta, efter de inte hade något tillstånd att marschera.

Vid kontakt med vänner i Kinshasa, anger de att det största orosmolnet nu är reaktionerna från Katanga där Moïse Katumbi har sina anhängare.

Ceni har publicerat delresultat av presidentvalet och detta visar att Felix Tshisekedi leder med 78,8 % av rösterna, Moise Katumbi får 17,3 % och Martin Fayulu på tredje plats får 1,6 % av rösterna. Slutligt valresultat skall publiceras den 31 december.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.