tisdag 26 december 2023

Taktik eller en verklig plan?

Oppositionen i Kongo kritiserar det val som ägde rum den 20 december. De har lyft bristen i förberedelser av valet, den otillräckliga distributionen av valsedlar och röstningsmaskiner och den bristande registreringen av väljare. De anser att det hela var ett spel för att sittande regim skall få fortsätta. Nu uppmanar fem av oppositionsledarna med Martin Fayulu och Denis Mukwege i spetsen, alla i Kinshasa att delta i den marsch som skall äga rum i morgon, den 27 december.

Marschen skall gå från Boulevard Triomphal, mitt emot martyrernas stadion till Boulevard 30 juin, fram till Cenikontoret. Den skall vara en protest mot att Ceni bidragit till skapandet av en ny politisk kris och de vill ogiltigförklara valet. De som skrivit under detta brev anger också att alla är välkomna att delta. ”Vi finns där, alla får delta”! Med tillägget att de som bor i andra delar av landet kan ordna marscher där.

Men – regeringsrepresentanter säger att de inte kommer att ge tillstånd till denna marsch, och bedömer att den är ”ett uttryck för besvikelse hos de som förlorat valet och nu vill ställa till oreda och sätta landet i eld”! Regeringen kommer att se till att det finns försvars- och säkerhetsstyrkor på plats och anger också att alla åtgärder är vidtagna för att stoppa marschen. I Lubumbashi finns redan ett stort antal regeringssoldater utplacerade, för att säkerställa ordningen där.

Ceni, den oberoende valbyrån, har meddelat att valets resultat kommer att meddelas den 31 december. Ceni har också tillåtit att valsedlar kan lämnas måndag 25 december och även tisdag 26 december. Detta gäller Nord Kivu och Sankuru provinserna.

Morgondagen ger oss svar på frågan om det är taktik eller en verklig plan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.