tisdag 2 januari 2024

Det presenterade resultatet av presidentvalet

Som kanske de flesta väntat, blev den tidigare presidenten, Felix Tshisekedi, omvald. Han fick 73,34 % av rösterna, därefter kom Moïse Katumbi med ca 18, 08 % och på tredjeplats Martin Fayulu med 5,33 %. Den i Sverige kände läkaren, Mukwege, som också kandiderade, fick 0,26 % av rösterna. De som röstade utgjorde drygt 40 % av landets befolkning.

Besvikelsen är naturligtvis stor hos förlorarna. De som vill lämna in sina besvär mot detta resultat, kan göra det under två dagar, 2 och 3 januari, till Författningsdomstolen. Därefter skall Högsta domstolen studera de inlämnade besvärshandlingarna under perioden 5 – 11 januari. Efter den studien kommer det definitiva resultatet att presenteras den 12 januari. Men om det inte lämnas in någon besvärshandling till Författningsdomstolen skall det definitiva resultatet presenteras den 5 januari.

Oppositionspartiernas ledare har dock angett att de inte kommer att lämna in någon protest, då de inte har förtroende för vare sig CENI eller Författningsdomstolen. De ifrågasätter om någon hantering av klagomål skulle leda till en förändring av valresultatet.

Övriga valresultat, gällande nationella befattningar, provinser och kommuner, kommer att presenteras ”senare”!

Efter drygt 63 år som självständigt land har alltså befolkningen i Demokratiska Republiken Kongo valt sina ledare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.