måndag 15 augusti 2022

Olyckor nu och oro inför framtiden

Två stora långtradare på väg till Kinshasa längs vägen, ”Route national 17 (RN17)”, välte nära byn Limete natten mellan 2 och 3 augusti. Minst 12 döda och många av passagerarna är försvunna. Båda ekipagen var på väg till Kinshasa. Olyckan hände drygt 20 km in i Mai Ndombe området, från Kinshasa räknat. Det är känt att vägen är dålig och många politiker har ”lovat” att förbättra den. Gropar och stora hål utmed vägen och då lastbilar och andra bilar saknar reservdäck, händer olyckorna lätt. RN 17 från Kinshasa riktningen går upp till Bandundu och fortsätter sen till Bagata.

Detta hände i Kwamouth området, som ligger kring floden Kwa. Kwa bildas då floderna Kasai och Fimi går ihop vid Mushie och rinner sedan ut i Kongo floden. Det här området får ta emot många ”resenärer” från och till Kinshasa, och det är inte ett lugnt område, konflikter blossar lätt upp och situationen i hamnarna är ibland osäker. Under min tid som ansvarig för lepra och tuberkulos bekämpningen i Mai Ndombe, besökte jag sjukhuset i huvudorten Kwamouth några gånger. Det kändes aldrig lugnt där, sjukvårdspersonalen var stressad och krävde ökad ersättning för att de skulle ta sig an patienterna. Detta oberoende av vilken sjukdom patienten sökte för. I området finns också olika stammar, som inte alltid lever i fred med varandra. Där finns exempelvis Taka folket, ett ursprungsfolk, och Yaka folket, som är inflyttade. I början av augusti i år tände Yaka folket eld på Taka hövdingens hus i byn Ngambomi. Taka folket vill nu bli av med Yaka folket och alla övriga inflyttade folk. En styrka sändes från Inongo för att återställa ordningen, men stannade i huvudorten Kwamouth. Det är fortsatt oroligt i byn.

En både intressant och skrämmande nyhet idag är att landets president utlovat 1 miljon USD till vart och ett av de 41 katolska biskopsstift som finns i landet. Någon kanske undrar varför inte de protestantiska kyrkorna också får en gåva? Men det är förmodligen ett uttryck för presidentens bedömning av katolska kyrkans betydelse i kommande val! Många kommentarer anger nu att detta är korruption och presidentens försök att värva röster i nästa val. I alla händelser, kommer med största sannolikhet, den katolska kyrkan att kritiskt kommentera politikers agerande i landet.

Valet nästa år i Kongo, blir minst lika spännande som årets val i Sverige!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.