fredag 26 augusti 2022

Den 15:e Ebola epidemin i Kongo

Tisdag den 23 augusti var det åter dags att deklarera en ny Ebola epidemi i landet, denna gång i Beni, Nord Kivu. I december 2021, avslutades den 13:e Ebola epidemin i landet, denna även i Beni hälsozon. Den 14:e epidemin, under årets första månader drabbade Mbandaka.

En 46 årig kvinna sökte vård på referenssjukhuset i Beni, för andra åkommor, men utvecklade under vårdtiden symptom som tydde på Ebola. Prover togs och det kunde fastställas att hon hade en Ebola infektion. Kvinnan dog. Alla som varit i kontakt med henne har nu testats och följs noggrant för att upptäcka nya fall i ett tidigt stadium. Då kan rätt vård sättas in och patienten isoleras helt från omgivningen. 200 av de 1000 doser vaccin mot Ebolainfektion skall transporteras till Beni för att vaccinera kontaktpersonerna.

Information från Beni hälsozon ger intryck av att befolkningen nu inte riktigt vill följa alla restriktioner. Det är både Covid-19 och Ebola som utgör hot för alla i området.

Den kunskap och erfarenhet som landets hälsovårdsarbetare arbetat upp genom åren, är en sorts garanti för att denna epidemi inte kommer att bli så omfattande. Men en sådan garanti bygger ju på att folket respekterar de restriktioner som införs.

Förebyggande insatser, restriktioner vid sjukdomsutbrott och förväntan att alla skall respektera insatser och råd, ger inte alltid det resultat som förväntas. Orsakerna är många. Men det är inte bara i det inre av Kongo som effekter uteblir! De senaste åren har det gång på gång lyfts hur omöjligt det kan vara att få utbildade västerlänningar att följa liknande råd.

Den 15:e Ebolaepidemin följs via dagliga möten med ansvariga, på Hälsovårdsdepartementet i Kinshasa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.