tisdag 7 juli 2020

Vad händer bakom kulisserna?

Tydligare än någonsin, verkar det som att något sker i kulisserna!

Samarbetet mellan de partier som den tidigare och den nuvarande presidenten företräder, tycks vara mycket skört. Till den koalition som skulle bilda regering ingick också andra partier, bl.a. ett som leds av den man som fram till i april var ”directeur de cabinet”, ungefär stabschef, för presidentens närmaste medarbetare. Så i april häktades han, misstänkt för att ha förskingrat stora summor pengar, och i slutet av juni dömdes han till 20 års tvångsarbete. Aldrig tidigare har en så högt uppsatt politisk tjänsteman befunnit sig i en sådan situation!

Just nu anklagas flera politiker för olika brott, oftast i anknytning till förskingring av medel. Exempelvis har det nu ifrågasatts var alla de 27 miljoner USD finns, som skulle användas till bekämpning av Covid-19!

L´Assemblée Nationale (ungefär Riksdagen) har utsett en ny ordförande för CENI (= Commission électorale nationale indépendante), (ungefär den oberoende valbyrån). Valet har kritiserats av de politiska partierna, av den katolska och den protestantiska kyrkan och av flera civila grupper. På torsdag den 9 juli skall presidentens parti, UDPS, protestera mot beslutet, genom en fredlig marsch i Kinshasa. Den 13 juli skall företrädare för koalitionen Lamuka protestera. De uppmanas av ledarna för gruppen, Jean-Pierre Bemba, Martin Fayulu, Moïse Katumbi och Adolphe Muzito, att respektera ordningspolisens närvaro och marschera fredligt.

Det ryktas att Kivu provinserna vill utropa en egen republik och att den välkände läkare, som räddat många kvinnors liv, är den tilltänkte presidenten! Han har förnekat detta och sagt att det rör sig om förtal.

Så många olika oroshärdar, brukar vara ett uttryck för att ”något annat” är i görningen! Det intressanta är det rykte, som säger att den man som dömts till 20 års straffarbete, ingick i en överenskommelse mellan avgående presidenten och den nuvarande. De tre skulle i tur och ordning få presidentuppdraget! Efter den nuvarande, skulle den nu dömde få sin tid, innan den tidigare skulle återkomma!

Den 30 juni firades landets 60 år av självständighet! På grund av eller tack vare (?) Covid-19, ägde inga manifestationer rum, inte någonstans i landet. Landets president skall ha benådat ett antal fångar, som dömts till strafftider mindre än 5 år. Kritiker har tydligt markerat att landet befinner sig i en situation som är ytterst allvarlig och uppmanat landets president att ta sitt ansvar.

Vänner i Kongo uttrycker sin stora oro för att landet skall kollapsa, om inget under sker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.