onsdag 22 juli 2020

Kongos nya utmaning – att återgå till det ”vanliga”!

Kongos president Felix Tshisekedi, höll på tisdag kväll ett tal till nationen. Alla hade väntat på talet som skulle ge information om att landet åter skall öppnas. Det var i mars, som landet stängdes i ett försök att hålla corona viruset borta från de inre provinserna.

Man har nu registrerat totalt 8625 Covid-19 fall i landet, varav majoriteten av fallen finns i Kinshasa, följt av Kongo Central, Syd Kivu, Haut Katanga och Nord Kivu. Landets hälsovårdsminister har meddelat att man lyckats bra med att bekämpa virusets spridning! Hur väl man lyckats kommer framtiden att utvisa! Från Syd Kivu har det kommit rapporter från läkaren Denis Mukwege, om ett stort antal patienter som sökt vård på Panzi sjukhuset med Covid-19 liknande symptom. Många av dem dog i ett tidigt skede. Andra patienter har avstått från att söka vård på sjukhuset, av rädsla för att bli smittade. Först den 9 juli fick Panzi sjukhuset test material, via Sverige. Innan dess fanns ingen möjlighet att testa misstänkta fall. Och så ser det ut i stora delar av landet! Det är få platser, utöver Kinshasa, där tester kan ske. I Lubumbashi, där det finns ett laboratorium som testat, har nu test materialet tagit slut! Övriga platser får skicka prover till Kinhsasa. Det är mycket stor osäkerhet i vilket skick provtagningsmaterialet kommer fram och hur tillförlitligt testet blir!

Presidenten meddelade i går kväll, att öppningen kommer att ske stegvis.
Den 22 juli: affärsverksamheter, banker, restauranger, barer, sammanträden, allmänna kommunikationsmedel kan alla återgå till verksamhet som innan stängningen av landet.
Den 3 augusti: skolor och universitet kommer att öppnas igen.
Den 15 augusti: Kyrkor och religiösa samlingar, resor till och mellan provinser, hamnar, flygplatser och gränser, samt diskotek, nöjeslokaler och idrottsarenor kommer att vara tillåtna och öppnas.

Presidenten underströk att denna öppning av landet, inte innebär att pandemin är över för Kongo och att alla måste vara observanta och följa regler om avstånd.

Ebola epidemin, den 11 i landet, i Equateur provinsen, har nu drabbat 62 personer, varav 24 har dött. De senaste dagarnas nya fall är från ett område något närmare gränsen till Mai Ndombe provinsen. Det är nu totalt sju hälsozoner som rapporterat om fall av Ebola. Alla dessa hälsozoner har förbindelser med varandra, något som kan förklara smittspridningen. De nya fallen och den geografiska spridningen oroar de ansvariga, samtidigt som det bedöms mindre troligt att epidemin skall ta sig in i Mai Ndombe! Det är inte lätt att ta sig över gränsen mellan de två provinserna. Men förberedelser tas för att möta en sådan utveckling.

Så – vad har vi nu att vänta? Kommer antalet Covid-19 fall att öka? Är det korrekt det som hälsovårdsministern rapporterade, att landet lyckats hantera viruset? Om någon vecka borde vi ha fått information som visar vartåt det bär!

Men klart är, är att många väntat på denna öppning av landet! Affärsmän som vill få igång sin verksamhet. De kristna som vill samlas i kyrkor igen. Elever och studenter som missat stora delar av terminen. Transporter och resor ut i landet och sammankomster av olika slag, som skjutits på framtiden.

Landets hälsovårdsfolk har stora utmaningar; att försöka få politiker och alla medborgare att förstå att det är ett verkligt virus som måste respekteras! Att det inte är ”påhitt från Europa”!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.