söndag 28 juni 2020

Kongo erbjuder alla en utmaning

Så kom den äntligen – dagen då Ebola epidemin i östra Kongo kunde förklaras vara avslutad! Under perioden 1 augusti 2018 – 24 juni 2020, har totalt 3470 fall, varav 2287 dött, registrerats. I onsdags, den 24 juni, bedömdes att epidemin nu är över – i det området! I Equateur provinsen pågår fortfarande landets 11:e Ebola epidemi, som startade den 1 juni i år, med totalt 28 registrerade fall (varav 13 dött) i fredags, 26 juni.

Covid-19 pandemin som även härjar i Kongo, har nu smittat 6827 personer. De flesta i Kinshasa, 6050 personer. I Kongo Central har man diagnostiserat 309 fall, i Equateur 2 fall och i Kwilu och Kwango, båda söder om Mai Ndombe provinsen har det diagnostiserats 5 fall. Men dessa siffror speglar inte hela verkligheten! Eftersom testmaterial och utrustning saknas, är antalet förmodligen det dubbla, om inte ännu större! Från östra delen av landet, kring Panzi sjukhuset, kommer rapporter som är oroväckande! I dagarna har test material och utrustning sänts från Sverige, för att ge Panzi sjukhus en möjlighet att testa alla de misstänkta fall, som regelbundet söker vård. Imorgon, 29 juni, kommer stadsdelen Gombe i Kinshasa att i etapper återgå till det vanliga! Affärer och banker, kontor och andra institutioner, kommer att öppna efter några veckors stängd verksamhet. Där, som i hela landet, skall alla respektera distans, handtvätt, munskydd och alla som vill gå in i en affär, kommer att ”hälsotestas” innan de tillåts gå in och handla.

I Kongo, inom hälsovårdsministeriet och regeringen, pågår förhandlingar och studier över de insatser som behöver göras, för att bekämpa Covid-19. Världsbanken och andra internationella organisationer har lovat stora summor. Men så är uppdraget och utmaningen, att fördela dem rätt och låta alla landets provinser och hälsozoner få en del av kakan! Det politiska livet är inte på något sätt lätthanterligt! Det kommer ständigt rapporter om kriser och motsättningar, om konflikter och anklagade, som häktas och i värsta fall fängslas. Även landets ministrar berörs av detta! Något som låter oss ana att det pågår ett intensivt arbete bakom kulisserna, med representanter från den förre presidenten och den nuvarande presidenten inblandade! Så – varför skulle en pandemi få högsta prioritet????

Det som WHO och alla hälsovårdsexperter i världen ständigt lyfter och betonar, att det även under epidemier och pandemi, måste ges prioritering till den ”vanliga” hälsovården. Risken är att vi glömmer det vardagliga arbetet, då en epidemi tar stort utrymme.

De ”vanliga” människorna har fortfarande svårt att tro på detta corona virus! Många struntar i den information som ges, medan andra, som förstått, är oroliga för landets utveckling.

Kongo är landet med utmaningar till invånare, politiska ledare, regering och även till oss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.