söndag 28 juli 2019

Fortsatt bekämpning och fortsatt regeringsväntan!

Världsbanken beslutade i onsdags, en vecka efter att WHO sagt att Ebolaepidemin i Kongo är ett internationellt nödläge, att öka sitt bidrag till bekämpningen, med USD 300 miljoner! De pengarna är välkomna! Men det lär behövas ännu mera, för att få bukt med epidemin.

Hälsovårdsministerns beslut att avgå, sägs det inget mera om! Men det framkommer att han är kompetent och har gjort sitt yttersta för att bekämpa epidemin och uppmuntra personalen. Han har exempelvis varje vecka gjort ett besök i Ebola området, för att möta personalen och ge uppmuntran. Nu skall bekämpningen av epidemin ledas av en läkare, som är ansvarig för ett forskningsinstitut i Kinshasa, han ser ut att vara en annan generation än den avgående ministern och sägs vara en välkänd virolog även utomlands. Vad som egentligen är orsak till bytet, får vi nog aldrig veta!

Då det gäller vaccinet som diskuterats, har det även tidigare fått ”nej” från Uganda, Kongo Brazzaville och Angola. Det framkommer att det är ännu mera på experimentstadiet än det som nu använts, och att det måste ges i två doser, för att ha full effekt. Det är alltid svårt att få människor att komma till en andra injektion, men i denna situation, framstår det som i det närmaste omöjligt! Så visst kan man förstå de argument som hälsovårdsministern framhöll i sitt avskedsbrev!

Men man kan ställa sig frågan; varför kan inte landets president göra det som han i sin ställning borde göra, istället för att ”lägga sig i” de medicinska rutinerna? Är det så svårt detta, att få stopp på rebellerna i det nordöstra hörnet??

Siffror från den 24 juli anger att av 2620 fall har 1762 dött. WHO anger att det fortfarande Beni som är epidemins centrum och att det under juli kommit en andra våg av fall i den hälsozonen. Detta är naturligtvis oroande.

I fredags kom signaler om att en regering inom kort kommer att presenteras! Imorgon kommer mera information i denna fråga!

Den kommande veckan kan medföra intressanta informationer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.