torsdag 22 augusti 2019

100 års jubileum i ett krisdrabbat land

Vi har nyss återvänt till Sverige efter två veckors vistelse i Kongo. Det Kongo som många i Sverige är ”rädda” för och tror att Ebola, korruption och elände drabbar alla besökare! Så är det inte! Vi har återkommit utan sjukdom och annat ”elände” med oss! Ebolaepidemin finns ca 1500 km från det område vi besökte, Mai Ndombe provinsen, där vi besökte vänner och kollegor till oss. Däremot såg vi allt detta elände. I jämförelse med situationen i mars 2017, har det skett en markant försämring av människornas levnadsförhållanden. Anställda, både i huvudstaden och i inlandet, får inte sina löner vilket har inverkan på familjernas möjligheter inom alla områden. Anledningen till vårt besök var det 100 års jubileum som kyrkan CEBU firade 8 – 11 augusti. 1919 kom de första missionärerna till området och till byn Bendela vid Kasai floden, där också festligheterna ägde rum. Vi åkte till Kongo innan firandet, för att kunna besöka andra platser och ge uttryck för omtanke och omsorg. Samt för att själva få se hur arbetet, främst inom hälsovården, fortsätter, att få se det som inte syns i rapporterna!!

Vi kom en vecka innan festligheten på Bendela och besökte först Semendua, där kyrkans huvudkontor finns. Glädjen var stor att få återse vännerna! Speciellt att få möte den sjukvårdare, Ilanga, som 1975 tillsammans med Anna-Britta Karlsson, introducerade Agneta i hälsovårdsarbetet i Mimiaområdet! Gunnar ansvarade på Semendua för ett seminarium om ”Finansiell riskhantering” med 26 deltagare, inklusive generalsekreteraren. Ett mycket aktuellt ämne i dagens Kongo!

Tillsammans med CEBU:s chefsläkare Moverobe fortsatte vi till Ipope och Mimia, där vi tillbringade tre dagar. Samtidigt som vi var där, installerade en MAF tekniker internetanslutning för sjukhuset på Mimia och två tillresta läkare undervisade 30 sjukvårdare från hela hälsozonen om Lepra, Tuberkulos och om kvinnors hälsa. Internetuppkoppling och kurs för sjukvårdarna finansierades av en svensk samarbetspartner, MAF Sweden.

Vi lämnade Mimia med rapporter om stora behov inom hälsovårdsarbetet.
Lepra och Tuberkulos har fått förnyad spridning speciellt bland barn samtidigt som medel att hindra och förebygga spridningen saknas. Situationen förvärras av en allt vanligare förekomst av multiresistenta tuberkulosbakterier.

Så kom vi till Bendela och fick delta i den glädje som jubiléet medförde! Vid sidan av långa gudstjänster med många körer, fanns vänner och kollegor närvarande som vi inte mött på länge! Finalen i fotbollsturneringen blev en speciell upplevelse, också för ett par av svenskarna som fick hedersuppdraget att agera prisutdelare!

Kongo som land betraktat befinner sig i en allvarlig kris på många sätt. Kyrkans och alla människors situation, följer med i landets utveckling. Om en förändring skall ske, krävs krafttag. Den nya ledningen för CEBU har en mycket stor utmaning. Vi har ett uppdrag! Att ge stöd till den.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.