onsdag 17 juli 2019

Ebola i Kongo – Internationellt nödläge utlyst

Idag har WHO:s expertkommitté utlyst internationellt nödläge, angående Ebolaepidemin i östra Kongo. Främsta orsak till detta beslut är spridningen till Goma. För att utlysa ett sådant läge, skall epidemin vara ett hot mot folkhälsan i andra länder och att alla insatser behöver samordnas, för att bekämpningen skall lyckas. WHO:s generaldirektör har under flera månader uppmanat världens länder att ge sina utlovade bidrag för bekämpningen av Ebola. Men utan resultat!! Nu är förhoppningen att dagens beslut skall få länderna att agera.

Det fall som fanns i Goma och transporterades till Butembo, dog ganska snart. Ett nytt fall har diagnostiserats i Uganda. Det rör sig om en kongolesisk kvinna, som tog sig över gränsen för att sälja sina produkter på en marknad i en by intill gränsen. Hon återvände till Kongo efter att ha kräkts ett antal gånger. Efter hemkomsten dog hon. Det allvarliga är att det är svårt att hitta alla människor som varit i kontakt med de båda fallen. Det arbetet, att spåra kontakter, är oerhört tidskrävande och kräver noggrannhet!

Att smittan nu kommit till Goma, en stad med flera miljoner invånare, är naturligtvis alls bra! Att ett nytt fall upptäckts i Uganda och att den sjuka uppenbarligen spridit smittan, är inte heller bra! De två fallen motiverar med eftertryck dagens beslut om internationellt nödläge.

Aktuell statistik från 15 juli anger att det diagnostiserats 2512 fall, varav 1676 har dött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.