söndag 16 december 2018

Sex dagar kvar till VALET!

Natten till den 13 december brann ett förråd i centrala Kinshasa, med material avsett att användas i Kinshasa i valet den 23 december. Det märkliga är att förrådet var välbevakat och omgivet av stängsel! Oppositionen, liksom den ”vanliga” befolkningen i huvudstaden, antyder att det är landets högste ledare som ligger bakom branden! Landets högste ledare anklagar oppositionen för att ha anlagt branden! Detta visar något av den förvirrade situation som råder i landet. Det rapporteras från oppositionen att material för valet saknas ute i landet, men att närvaron av polis och militär ökar markant i hela landet. Flera av oppositionspolitikerna möter ständigt motstånd under sina valkampanjer. MONUSCO, FN gruppen i Kongo, rapporterar om sin oro inför denna situation.

Då Felix Tshisekedi och Vital Kamerhe besökte Lubumbashi, möttes de av tusentals människor! Gatorna var fyllda av anhängare. Tshisekedi avslutade med att uppmana alla att iaktta en bön- och fastedag den 21 december, så att valet avlöper fredligt och utan sammandrabbningar!

Det är tydligt att förtroende för varandra och landets politiker är en bristvara! Alla uttrycker oro för söndag den 23 december och vad som kommer att hända.

Kampen mot Ebola fortsätter och den kommer att fortsätta lång tid! Senaste siffror, från den 14 december, visar att man diagnostiserat 529 fall, varav 311 dött. Sedan någon månad pågår vaccinationer av befolkningen i Uganda, de som bor närmast gränsen mot Kongo. Inom kort kommer vaccinationer av befolkning i Syd Sudan att starta, eftersom det området också är riskzonen för spridning av epidemin.

Och mitt i all denna oro och oreda, rapporter och hälsningar från människor långt borta, inne i regnskogen; tack för er omsorg, tack för att ni bryr er, hälsningar om glädje och tacksamhet!
Kongo är verkligen kontrasternas land! Låt oss alla hoppas på ett under den 23 december…




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.