fredag 3 januari 2014

Förvirringen kvarstår kring 30 december

Ingen ny information om händelserna den 30 december finns att läsa på de nyhetssidor som är tillgängliga på Internet. Det var i måndags som sex olika platser i landet angreps nästan samtidigt av ”förövare”. Det rapporteras att ca 113 döda har hittats i anslutning till händelserna. Attackerna påstås vara dirigerade av en kyrka med en s.k. profet i ledningen, men det finns tvivel kring denna teori. Frågorna och förvirringen kvarstår. Inte heller för befolkningen i Kinshasa har situationen blivit tydligare, de undrar, som vi, vad det är som pågår!

Den slutsats som med stor säkerhet kan dras, är att det finns grupper, organisationer, som inte gärna ser att Kongo får en stabil och lugn situation. Det budskap som förövarna hade var främst kritiken av landets statschef, som beskrevs som ”pro-Rwanda” och deras sammanfattade budskap var ”Nej till statschefens politik”. Så en formulering av frågan är om det verkligen var ett kuppförsök eller om det var ett mycket kraftigt budskap till regimen?

Händelsen visar tydligt vilken skör situation Kongo befinner sig i. Att säga att landet nu är ett stabilt, eller stabilare, land är inte möjligt och visar endast på den okunskap, som omvärlden har då det gäller Kongo!

Det kommer upprepade rapporter om strider mellan regeringens trupper, som tillsammans med FN trupper, bekämpar kvarvarande beväpnade rebeller i östra Kongo. I går, den 2 januari, dödades en överste i den kongolesiska armén under ett sådant uppdrag. Befälhavaren för de kongolesiska trupperna, Mamadou Ndala, dödades ca 5 km utanför byn Beni i Nord Kivu, tillsammans med flera underordnade. Idag demonstrerar befolkningen i området, där civila i flera byar bortförts av ugandiska rebeller den senaste tiden.

Att mot den bakgrunden föreslå att FN styrkorna i Kongo skulle flyttas till Syd Sudan för insats där, visar på ett totalt ointresse för Kongo, eller är det ett intresse? Ett intresse av att skada och förstöra Kongo?

Så hur skall framtiden se ut i detta enorma land, som skapar så många känslor hos alla berörda? Låt oss ha positiva intressen gällande Kongo och låt oss sprida information om landets situation, något som är viktigt för omvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.