onsdag 10 mars 2010

Kongo och FN

Nyheter från Kongo har en tendens att handla om nya strider, nya förstörelser och nya våldtäkter. Någon gång rapporter om epidemier som orsakar många dödsfall. Det är sällan inspirerande läsning.

En nyhet av något större dignitet kom häromdagen; den om att FN skall dra tillbaka sina fredsbevarande trupper från Kongo. Det aktuella mandatet upphör i maj månad. Det återstår att se vad denna nyhet får för effekt på nyhetsinnehållet.

Det anses vara tydligt att landets president inte vill ha kvar FN trupper då nytt presidentval äger rum i slutet av 2011. Myndigheterna i landet vill också att en tidsplan för tillbakadragandet skall vara klar innan 30 juni i år, då 50 år av självständighet skall firas. Redan i slutet av detta år, förväntas det finnas FN soldater enbart i de östra delarna av landet. Alla FN soldater förväntas ha lämnat landet i mitten av 2011.

FN trupper kom till Kongo 1999, efter det att ”Afrikas första Världskrig” började i augusti 2008. Ytterligare sex länder drogs in i striderna och uppskattningsvis fyra miljoner människor har dött p.g.a. konflikten. Striderna upphörde 2003, men i landets östra delar är det fortsatt oroligt.

FN styrkan i Kongo, ca 20509 soldater, är den största fredsbevarande FN styrkan i världen. Den har anklagats för att inte ha klarat av uppdraget, att ha begått brott mot mänskliga rättigheter, för att begå våldtäkter mot kvinnorna i området och för att smuggla guld.

FN:s Säkerhetsråd skall diskutera frågan i april månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.