lördag 3 december 2022

Nationell sorgehögtid i tre dagar

Från denna lördag 3 december t.o.m. måndag 5 december, skall Kongos alla flaggor var på halvstång och en nationell sorgehögtid är påbjuden av landets president. Orsaken är den gångna veckans våld i Kishishe i Nord Kivu. Enligt presidenten har ”mera än ett hundratals civila dödats i Kishishe och förövarna är gruppen M23, samt ´element´ från Rwandas armé”. Samtidigt har presidenten uppmanat justitieministern att påbörja en intern utredning gällande våldet i Nord Kivu, hon uppmanas också att förbereda och uppmana till en internationell utredning gällande samma situation.

Kishishie är ett område som sedan en tid tillbaka ligger under M23:s kontroll.

Befolkningen i Nord Kivu är rädda, något vi alla kan förstå. Det höjs röster för att en mur skall byggas utmed gränsen till Rwanda.

Oroligheterna och våldet i Mai Ndombe, runt Kwamouth, fortsätter. Den nationella vägen är fortsatt blockerad, människor dödas. En kollega i området uttrycker stor rädsla och berättar att det är ”infiltratörer” från ett grannland som rör sig i området.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.