måndag 28 november 2022

Är Goma nästa? Och vad pågår i Mai Ndombe? Valkalender för 2023.

Frågorna är många kring situationen i dagens Demokratiska Republiken Kongo. Vi ställer frågor och vi förstår, som vanligt, inte så mycket. Då jag i dag pratade med en person i Kinshasa, utbildad i Europa och med en hög post inom undervisningsvärlden, utbrister han, om Mai Ndombe situationen: ”Vi förstår ingenting av det som pågår”!

Här kommer en länk till en intressant artikel i dagens nummer av Dagens Nyheter. https://etidning.dn.se/shared/article/rwandas-taktik-i-kongo-ar-densamma-som-rysslands-i-ukraina/8hhZsoP6

Jag vill verkligen uppmana dig att läsa artikeln! Journalisten gör en intressant jämförelse mellan det som händer i Ukraina och det som händer i Kongo. Båda länderna utsätts för invasion av ett grannland. Det gemensamma för dessa två grannländer, är att de båda börjar på bokstaven R. Övriga jämförelser som man kan tänka eller fundera över, avstår jag från att sätta på pränt.

Det som pågår i Mai Ndombe och runt Kwamouth, har det samband med det som sker i östra delen av landet? Det finns de som påstår det. Det finns många som inte påstår något men som är rädda. Alla tycks känna sig osäkra och frågar vad som skall hända. För en tid sedan gavs information om att det lugnat sig, den för en period avstängda nationalvägen öppnades igen. Men så, i förra veckan, kom nya rapporter. En grupp beväpnade, okända män, hade blockerat andra vägar i närheten av Kwamouth. Affärsmän som kom med sina stora lastbilar, fyllda med varor, gjorde nya vägar i terrängen och tog sig fram.

Tidsplanen för de val som skall äga rum 2023, blev officiell i lördags, 26 november. Alla kongoleser över 18 års ålder skall registrera sig för valen, från december 2022 till mars 2023. Presidentvalet skall äga rum den 20 december 2023. Val av senatorer, provinsguvernörer, borgmästare och andra kommer att ske under 2024.

Men vem kan stoppa kriget i öster? Den s.k. fred som ett möte i Angola nyss tog fram en plan för, är mycket osäker. En grupp som borde respektera den planen, rebellgruppen M23, huvudaktör (kanske?) i öster, säger att eftersom de inte deltog i mötet behöver de inte ta hänsyn till denna plan. Ingen tycks helt våga ta ansvaret och säga ifrån.

Och – var i världen finns sådana ledare?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.