fredag 26 april 2019

Maskeraden Kongo!?

Det pågår en maskerad i Kongo – anser någon bedömare! Den tidigare presidenten använder sig av den mask som den nuvarande presidenten utgör! Det känns nästan som en trolig bedömning! Ingen regering, ingen premiärminister, inga större, avgörande insatser eller beslut tagna efter att den nyvalde tillträdde! Han har besökt Europa och USA, han besöker andra provinser i landet, men situationen med rebellaktiviteter i östra Kongo fortsätter. Folket önskar inget annat än förändring och tillgång till livets nödtorft och lite av ”rättvisa” för barn och vuxna.

Den tidigare biträdande ministern i USA med ansvar för relationen med Afrika, har nyss twittrat i en fråga gällande Kongo. Han uppmanar Martin Fayulu att förena sig med Felix Tshisekedi, istället för att fortsätta kampen för ett korrekt valresultat. Rådet grundar sig på en övertygelse att han då skulle göra större nytta för sitt land och för att tillsammans med Tshisekedi stå emot den förre presidentens inflytande.

I onsdags valdes en kvinna till posten som ordförande för l’Assemblée nationale congolaise, vilket vid första anblicken kan ses som något positivt! (Landets parlament består av två kamrar; Senaten och Assemblé nationale). Men om man tittar bakom ”masken”, finns annat som stör! Valet av ordförande bojkottades av oppositionen, kvinnan var den förre presidentens kandidat och det fanns en ytterligare kandidat. Den kandidaten förklarades vara ett ogiltigt förslag! Den valda kvinnan bedöms vara kompetent, pragmatisk och bestämd i sina åsikter! Hon har tidigare haft uppdrag inom ”Banque Centrale”, inom ett råd för industriutveckling och har varit den förre presidentens rådgivare i arbetet för bekämpning av sexuellt våld. Trots dessa meriter, bedöms det idag att hon kan få möta mycket stort motstånd inom ”L´Assemblée nationale congolaise”. I sitt första tal efter utnämningen påtalade hon behovet av att inom kort utse en premiärminister.

Denna sista april vecka är WHO:s ”Vaccinationsvecka” världen över. I ett uttalande anger ansvariga på WHO att vaccinationsarbetet är den mest kostnadseffektiva insatsen av alla hälsovårds insatser! Det anges att tillgång till utökade vaccinationer för världens befolkning bidrar till att uppfylla de globala målen för hållbar utveckling; mål nummer 1: ”Ingen fattigdom” och mål nummer 3: ”Hälsa och välbefinnande”. Dessutom, bekräftas mina tankar; att få del av vaccinering vid livets start, medför också en start för kontakt med hälsovården i fortsättningen!

Om alla barn i Kongo hade fått del av ett vaccinationsarbete som det vi bidragit till under drygt 10 år i Mai Ndombe, hade EU inte behövt avsätta 225 000 euros till bekämpning av en mässlingsepidemi i Kasai provinsen! Det beslutet togs den 16 april efter att rapporter visat att under detta år, 2019, till mitten av mars, har 35 000 barn drabbats av mässling och av dessa har mer än 700 dött, med anmärkningen att det förmodligen rör sig om flera fall, eftersom många dött i avlägsna byar, utan kontakt med omvärlden!

Ebola epidemin härjar fortfarande i östra Kongo. Under april månad har antalet fall ökar med 284 nya till 1373 och antal döda har ökat med 211 till 890! En specialistläkare från ett annat afrikanskt land, i tjänst i östra Kongo, dödades på Långfredagen av rebeller, som attackerade den enhet där han arbetade!

Det borde inte vara en omöjlighet att erbjuda folket förändrade livsvillkor och att sätta stopp för rebellerna i landets östra delar! Om viljan fanns hos landets ledare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.