tisdag 15 november 2016

Presidenten har talat till sin nation

Tisdag den 15 november höll Joseph Kabila ett 45 minuter långt tal till nationen. Tonen var aggressiv och stridslysten, något som noterats av landets opposition och av omvärlden. Han gjorde en resumé av den tid han varit president, 15 år. Han risade oppositionen i landet och de utländska makter, som försöker blanda sig i landets inre angelägenheter. Han upprepade att Kongo är ett självständigt land, som måste respekteras av andra länder. Han uttryckte uppskattning av den överenskommelse som är gjord och lovade följa den. Inom kort, denna dag, skall han utse en premiärminister från ett oppositionsparti. Han höll också dörren öppen för andra oppositionspartier, de är alla välkomna att signera överenskommelsen!

”Konstitutionen har vi alltid respekterat och kommer att så göra”, lovade han i sitt tal. Till alla som oroar sig för hans egen framtid och landet, upprepade han att Kongo är en demokrati och kommer att förbli en demokrati! ”Allt finns reglerat i konstitutionen och den följer vi”! Han uppmanade alla att förbereda sig för val, som skall arrangeras inom kort. Den premiärminister han skall utse kommer att förbereda valet. Han gratulerade den katolska kyrkans biskopar, som ansträngt sig att samtala en extra tid med andra oppositionspartier, men tillade att det minimala resultat som kommit av dessa samtal, visar på oppositionens bristande intresse för landets bästa! ”Jag är angelägen om att fullfölja mitt ansvar och jag kan inte acceptera att landet skall tas som gisslan av en liten oppositionsgrupp”! Han angav vidare att han inte kan acceptera en upprorisk strategi, som utnyttjar utsatta ungdomar i samhället. Våldshandlingar kan aldrig försvara ett politiskt program. ”Ett våld som kräver vår nations blod, för att nå makten, är inte moraliskt försvarbart”.

Han påminde om sina löften då han för 15 år tog över landets ledning: att skapa fred i landet, att förbättra den ekonomiska situationen och bekämpa fattigdomen! Allt detta har han arbetat med på djupet och det har givit resultat!

Talet togs emot med blandade känslor: de som står presidenten nära, lovordade talet och presidentens insikt! Företrädare för oppositionen kritiserar en ledare, som 30 dagar innan hans tid går ut, inte med ett ord nämner något om vad som skall hända efter dessa 30 dagar, som inte säger något om val och förberedelser för att utse en efterträdare i tid, som endast gör ett ytligt svep över läget, som endast gav uttryck över att vara nöjd med sin insats. Oppositionen delar inte denna bedömning av landets situation. Allt har inte gjorts, för att landets ungdomar skall få leva i fred och få möjligheter att studera.

Den vanliga människan i Kinshasa är idag mycket orolig för framtiden! ”Det vi befarat skall hända i december, kommer troligen att hända efter detta tal! Alla uppskattade inte presidentens tal idag. Många utländska företag planerar att ta hem sina landsmän i början av december”.

När detta skrivs finns ännu ingen information om en ny premiärminister i Kongo.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.