torsdag 17 november 2016

Kongo har åter en premiärminister!

Torsdag eftermiddag informerades så det kongolesiska folket om att en ny premiärminister är utsedd, efter nästan fyra dagar utan regering och premiärminister! Den som valdes av presidenten är Samy Badibanga, som sedan 2011 är ”riksdagsledamot”. Han är medlem i oppositionspartiet UDPS, alltså det parti som Etienne Tshisekedi företräder, och har deltagit i Dialogen. Han har tidigare varit Tshisekedis specielle rådgivare och hade en viktig post inom partiet inför presidentvalet 2011. Efter det valet, föll han i onåd hos Tshisekedi, eftersom han valde att sitta kvar i riksdagen, mot partiledarens beslut. Badibanga är utbildad i Europa, har examen från både Schweiz och Belgien.

Frågorna är många efter denna nyhet! Är det ett drag från presidenten för att avväpna UDPS och Tshisekedi? Kommer flera ministrar att utses från samma parti? Det finns sannolikt en anledning till att det tog fyra dagar att utse en premiärminister!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.