onsdag 23 juli 2014

Skottlossning och Ebola

Tisdag 22 juli, vid 14 tiden, hördes plötsligt intensiv skottlossning från Camp Tshatshi i Kinshasa. Efter ca 30 minuter upphörde detta. Det sägs nu att en grupp på 7 förövare försökte ta sig in på det militära området, civilklädda, försedda med någon form av skjutvapen och machetes. Idag har regeringens talesman, Lambert Mende, informerat om att det var en grupp utvisade kongoleser från Brazzaville, som låg bakom angreppet. 8 personer dödades, varav en militär och de övriga från Brazzaville utvisade kongoleser. Mende betonar att ytterligare undersökning måste ske innan han kan bekräfta vilka förövarna var. Det rapporteras att den internationella flygplatsen, Ndjili, var avstängd i går.

Ebolaviruset fortsätter med nya fall och fortsatt många döda. Den 17 juli kom WHO:s senaste rapport, av vilken det framgår att totalt 1048 fall har smittats varav 632 har dött. Under dagarna 15 – 17 juli, upptäcktes 67 nya fall.
Sierra Leones chefsläkare för bekämpning av Ebolaepidemin, har bekräftats vara smittad och är nu inlagd på sjukhus för vård.
Den plan som de 11 länderna beslutade om i mötet den 2 – 3 juli, är en bra plan. Men som alltid saknas det medel att realisera goda hälsovårdsplaner i Afrika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.