lördag 28 juni 2014

Våldshandlingar och Ebola

Både FN och EU har kraftigt fördömt utvisningen av kongoleser från Brazzaville till Kinshasa. Det rör sig om kongoleser med ursprung i Kongo Kinshasa. Enligt vissa uppgifter rör det sig om ca 130 000 kongoleser, som nu tvingats lämna sitt liv och i vissa fall sina arbeten i Brazzaville. De fördömer främst de våldshandlingar som har kunnat dokumenteras i många av fallen. FN:s representant i Kongo och chef över Monusco, Martin Kobler, besökte nyligen inkvarteringen i Maluku, och sade sig vara chockerad över vad han såg.

Försöken att stoppa spridningen av Ebolaviruset fortsätter. Hälsovårdspersonal har berättat om befolkningens ovilja att ta till sig information om sjukdomen, de tror inte att detta är en vanlig sjukdom, utan ett ”straff” av något slag. I Sierra Leone har myndigheterna beslutat att det är brottsligt att gömma personer som har symptom som vid Ebolainfektion. Detta efter att det blivit känt att flera patienter lämnat sjukhus, då de inte fått någon ”bra” behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.